Кримљанима се допада да живе у Русији

03-04-2015 09:33:32 | | / vostok.rs |


Аутор чланка америчког издања часописа Форбс Кенет Рапоза ослања се на резултате истраживања две угледне социолошке структуре — америчког института „Гелапа“ и немачке „Џи-Еф-Кеј“. Према њиховим подацима, 93 процента становника Крима — Украјинаца, Руса и Татара — позитивно оцењује резултате референдума о уједињењу Крима са Русијом.

Становницима Крима допада се да живе у саставу Русије — до таквог закључка дошло је америчко издање часописа Форбс.

Један одсто Кримљана сматра да су украјински медији објективно осветљавали догађаје на полуострву, 90 одсто становника такође сматра да се њихов материјални положај на „руском Криму“ побољшао или остао исти, док се отприлике исти проценат становништва Украјине жали на нагли пад животног стандарда.

Према речима аутора чланка, ма шта Кијев, Брисел и Вашингтон покушали да докажу, референдум је био легитиман. Рапозе истиче да је он неутрална страна, да нема „својину или супругу у Русији и Украјини“ и да је далеко од љубави према „украјинској поезији или Лаву Толстоју“. Он напомиње да је подржао Русију зато што цени чињенице.

Александар Козаков, директор Центра за либерално-конзервативну политику „Петар Сотолипин и Павел Струве“, сматра да је објављивање чланка у Форбсу својеврсни „резервни излаз“ за Запад.

„Запад жели да припреми својеврсни полигон за повлачење. А да би то учинили треба се на нешто позивати. На лето ће бити актуелно питање укидања санкција Русији. Велики део Европе то жели, али да би се то урадило, бирачима треба објаснити промену ставова.

Директор Међународног института за Најновије државе Алексеј Мартинов подсећа да ни за Форбс, ни за институције јавног мнења које су спроводиле истраживање, не може да се каже да гаје превелике симпатије према Русији.

„У мору лажи и илузија, важне ствари остају у другом плану, али ово анкетирање су извеле озбиљне компаније, на њихове податке оријентишу се и многи западни политичари. Друго је питање колико ће је прихватити западни свет. Лично сам сигуран да ју је већ прихватио. Истина, то се не тиче европских бирократа, који се налазе под утицајем њихових западних партнера“, каже Мартинов.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут