У Украјини цена гаса утростручена, грејање поскупело 70 одсто

02-04-2015 09:26:30 | | / vostok.rs |


У Украјини нагло поскупљују комуналне услуге – ценa гаса скочилa je више него троструко, а грејање је поскупело за 70 одсто.

Такво једнократно поскупљење енергената у Украјини никада раније није било забележено.

Кијев се одлучио на низ непопуларних реформи у замену за финансијску помоћ Међународног монетарног фонда (ММФ). Више него троструко поскупљење гаса је један од захтева ММФ-а, који обећава Кијеву кредит од 17,5 милијарди долара. Без њега земљу очекује банркот, а ММФ сматра да Украјина не треба да даје субвенције за комуналне тарифе.

Доцент Високе школе економије Дмитриј Офицер Бељски, стручњак за међународну економију, сматра да ће ускоро ова ситуација довести до још веће социјалне нестабилности.

Опасност од социјалне нестабилности у Украјини већ постоји, али промена, највероватније за сада неће бити. Сада су сви социјални протести и негативно расположења становништва ипак усмерени на 'окупаторе'. Међутим, Украјинци не желе да виде своје сопствене проблеме. Чему ће допринети нове тарифе стамбено-комуналних услуга? Оне ће натерати људе да извуку паре из сламарице. Интензивно ће се трошити уштеђевина, али наступиће тренутак када ће људи увидети да се њихов новац нагло топи. Тада ће почети озбиљнији проблеми, ја мислим да ће до тога највероватније доћи крајем лета“, каже Офицер Бељски.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут