Земља се распада, а Кијев брани руске цртаће

31-03-2015 06:42:03 | | / vostok.rs |


Уместо да подупире сломљену економију и финансије, украјинским проамеричким лидерима приоритет је забрана руских филмова, ТВ серија и цртаћа, наводи ирски новинар, Брајан Мекдоналд.

„Протеклог викенда национална економија била је буквално на ивици колапса, а последње анкете говоре да 70 одсто Украјинаца верује да земља иде у погрешном правцу“, извештава Раша тудеј, позивајући се на чланак Брајана Мекдоналда, ирског писца и коментатора, чији је фокус Русија и њена међународна геополитика.

Међутим, лоше вести за Украјину постмајданског режима овде се не завршавају. Према недавним анкетама, за мање од дванаест месеци од ступања на дужност, рејтинг председника Петра Порошенка, са 33 одсто, пао је на 12,6 процената оних који у потпуности подржавају његову владавину.

Његов премијер, Арсениј Јацењук, прошао је још горе, са једва 7,8 одсто задовољних оним што ради. Ову поражавајућу анкету Брајан Мекдоналд објашњава ударом економске кризе кроз коју Украјина пролази.

„Обични Украјинци су увидели да је мајдански покрет, уместо блиставе будућности, заправо донео уништење земље. Нација која је већ била сиромашна у поређењу са руским и суседима из Европске уније, сада може да се пореди са афричким земљама“, написао је Мекдоналд.

Међутим, уместо да посвети сваки будан сат фискалној кризи, Порошенков проамерички режим увео је закон којим забрањује приказивање „било којих руских филмова, документарних, ТВ серија и цртаних филмова“ који су снимљени од јануара 2014. године или било које продукције која позитивно приказује Русију после августа 1991. године.

„Руска култура је чињеница живота у Украјини. Готово сви, чак и радикални националисти, говоре руски. Забрана руских цртаних филмова, ријалити-програма и сапуница, то неће променити“, каже Мекдоналд.

Он додаје да Украјина, да би преживела, мора некако вратити сломљено јединство земље. Међутим, ако садашњи режим настави своју ситну политику културног једноумља, они потписују свој налог политичке смрти, закључује Брајан Мекдоналд.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут