Лавров: Русија се залаже за укидање санкција Ирану

31-03-2015 05:49:46 | | / vostok.rs |


Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров сматра да санкције против Ирана треба да буду укинуте, након постизања договора о нуклеарном програму Техерана.

„Када се ради о санкцијама које су увеле Сједињене Државе, Европска унија и неке друге државе, ми их не сматрамо легитимним у било којој ситуацији, било да се ради о Ирану или некој другој држави. Али то је већ питање односа између Ирана и тих држава“, нагласио је шеф Министарства иностраних послова Русије.

„Што се тиче нашег става према санкцијама, сматрам да након постизања договора треба да буду укинуте, да престану да важе. Постоје различити облици — потпуно укидање санкција или, за почетак, суспензија, а затим и њихово укидање у правном смислу. Међутим, смисао у пракси треба да буде да санкције треба да престану да важе и не треба више да ометају развој легитимне трговинско-економске активности Ирана и његових иностраних партнера“, рекао је Лавров.

Шеф руске дипломатије сматра да постоје доста велике шансе за успех преговора о нуклеарном програму Ирана који се данас одржавају у швајцарској Лозани.