Руски систем - повратак у своје тело

22-03-2015 06:29:57 | | / vostok.rs |


Народи који су током своје историје много ратовали имају развијене борилачке вештине које се и дан данас чувају и негују. Поред најпознатијих као што су јапански карате, корејски теквондо, али и израелски крав мага, постоје и руске борилачке вештине.

Најпознатија је самбо, али је све више популаран и руски систем, који се користи приликом тренирања припадника специјалних снага, али и тајних служби и полиције широм света.

Руски систем, односно, система, како је називају Руси, вуче корене из старих словенских борбених вештина још из десетог века, а педесетих година прошлог века систематизоване су под утицајем совјетских научних истраживања на пољу биомеханике и неурофизиологије. Ова борилачка вештина представља скуп знања о борењу и физичкој култури, а с обзиром да вештина није створена у целини од једне особе, постоје појединци који су развили сопствене приступе.

С обзиром на то да ових појединаца има неколико у Русији и ван ње, исто тако постоји и неколико варијација те борилачке вештине, међу којима је и система Хомо Луденс, што у преводу значи човек који се игра, чији је творац Александар Костић из Србије.

Он за Спутњик каже да систему од других борилачких вештина највише одликује слобода покрета, то јест, слобода интерпретације.

Александар каже да у свету данас постоји неколико различитих система — сибирски вијунг, систем рјабко, систем извор, и друге. Према његовим речима, та борилачка вештина представља мешавину разних руских традиционалних вештина које су временом модернизоване. Такође, каже Александар, постоје разни приступи вежбању — неки више пажње посвећују дисању, док други увежбавају покрете.

Модерни спорт, односно, модерно бављење телом представља неку врсту индустријализације физичког изгледа. Тело нам служи као инструмент за остварење циља, а једини циљ јесте да уживамо у одразу свог тела док се гледамо у огледалу. Управо то повећава акциозност, јер човек у том случају стално тежи да буде лепши, бржи и јачи. Система, са друге стране, нуди повратак у своје тело — ви вежбате зарад самог вежбања и квалитетног осећаја који вежбом добијате. Циљ вежбања јесте да се добро осећате у свом телу. Такве су и вежбе, оне су у складу са гравитацијом. Слично је и кад упоредимо народну игру са балетом — док народна игра ужива у гравитацији и људи игром славе живот, балет захтева савршенство покрета, а тело се инструментализује да постане перфектно“, каже Костић.

Система, према његовим речима, нуди вежбе у природи, вежбе са штапом, ножем, бичем, као и вежбе дисања. Вежбајући, каже он, човек покушава да смести свој дух у своје тело, „као кад човек седне у фотељу да се смири“.

Свако коме ово делује интересантно и осећа се способним може да тренира Систему, сматра Александар, невезано да ли је мушкарац или жена и колико година има. За разлику од других борилачких вештина где се акценат ставља на увежбавање конкретних техника, система тежи да научи човека низ основних идеја и принципа који ће му омогућити да импровизује и да нађе спонтана решења у борби.

У више градова у Србији постоје школе где се може тренирати система, а инструктори су махом бивши Александрови ученици који су заволели овај спорт и наставили да преносе знања на све који би желели да усаврше своје тело и покрете.

Милош Ћурчин,