Лавров: Верујем да нема лудака у ЕУ

21-03-2015 05:45:01 | | / vostok.rs |


Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров рекао је да верује да ЕУ неће послати мировне снаге у Украјину, уколико устаници не подрже ту мисију.

Како је изјавио, он је чврсто уверен да је једина могућност да ЕУ пошаље мировну мисију у Украјину или било где другде, јесте да се као у случају ратова на Балкану све стране усагласе око тог питања.

„Верујем да нема лудака у ЕУ. Европска унија никада не би ушла у неку област осим ако сукобљене стране не пристану на такву мисију“, рекао је Лавров у интервјуу за канал Русија 1.

Међутим, Лавров је рекао да је забринут да би Кијев могао прибећи провокацији у циљу подстицања САД да пошаљу оружје.

Министар иностраних послова Русије је зато апеловао на Немачку и Француску да осигурају да Кијев неће испровоцирати насиље у источној Украјини како би подстакао испоруку америчког наоружања украјинској војсци.

„Провокатори у Кијеву могли би покушати да нешто покрену у намери да би то утицало на светско мњење како би Украјина добило наоружање“, рекао је он.

Лавров је изразио уверење да би Берлин и Париз, као најважнији „играчи“, требало да спрече такав ток догађаја.

Он је поновио противљење Русије упућивању мировних снага УН на исток Украјине.

Он је истакао и да Москва никоме неће дозволити да мења Мински мировни споразум који је потписан 12. фебруара.

„Ништа неће бити измењено. Мински споразум је резултат седамнаесточасовних разговора, а документ су потписали представници Кијева, Луганска и Доњецка уз учешће Русије и ОЕБС-а. Споразум је једногласно усвојен у Савету безбедности УН“, рекао је Лавров. Руски министар иностраних послова је додао да Мински споразум можда дозвољава мало различита тумачења одређених тачака, „али не у мери приказаној у одлукама украјинског парламента (Врховне Раде).“

Врховна Рада је одлучила у уторак да одложи давање специјалног статуса Луганску и Доњецку, док се не одрже локални избори који ће бити у складу са украјинском законима.

Према речима Лаврова, нови закон, који је украјински председник Петро Порошенко потписао у среду, грубо је кршење Минског споразума.

„У документу пише да расправа о практичним питањима одржавања избора (у Донбасу) по украјинском закону треба да се спроводи само уз сагласност Доњецка и Луганска. Ово није учињено“, истакао је Лавров.

Он је нагласио и да отцепљеним регионима на југоистоку Украјине специјални статус мора бити одобрен одмах како би се осујетили планови Кијева да их поврати применом силе.

„Закон о посебном статусу Донбаса мора се увести одмах, како је договорено, и не дозволити да овај „срећни“ тренутак украјинске власти искористе како би територије повратили силом, закључио је Лавров.

Парада победе у Москви

Лавров рекао је да је Русија позвала у Москву на прославу 70. годишњице победе у Великом отаџбинском рату 68 шефова држава и влада, руководиоце међународних организација, укључујући УН, Савет Европе, УНЕСКО, ЕУ и да је добила 30 позитивних одговора.

„То су практично све наши партнери из ЗНД, БРИКС-а, Вијетнама, Монголије, низа европских земаља, као и балканске земље — Србија, Црна Гора, Македонија, али и Словачка, Грчка и Кипар", рекао је он.

Своје присуство су потврдили и руководиоци УНЕСКО-а и Савета Европе.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут