Русија размтра попуст за гас Украјини

21-03-2015 08:24:19 | | / vostok.rs |


Русјија ће до краја месеца размотрити могућност да одобри Украјини попуст за гас и у другом кварталу ове године, рекао је министар енергетике Русије Алексанадра Новак.

"Русија ће до краја марта разматрити могућност одобравања попуста Украјини за гас, рекао је Новак новинарима након трилатералног састанка представника Русије, ЕУ и Украјине о питањима испоруке руског гаса Украјини.

Украјина, Русија и Европска комисија су потписале 31. октобра 2014. године споразум о зимском гасном плану у Бриселу који предвиђа исплату Кијева „Гаспрому" у износу од 3,1 милијарде долара од 5,3 милијарде долара дуга до краја године и куповину додатне количине гаса авансним плаћањем.

Према договору, Москва је дала попуст Кијеву од 100 долара за хиљаду кубних метара.

У првом кварталу 2015. године цена гаса за Украјину износила је 329 долара за хиљаду кубних метара гаса. Зимски план је на снази до априла.

Према Новаковим речима, попуст од 100 долара за хиљаду кубних метара гаса Русија може дати Украјини и за други квартал 2015. године, ако цена гаса буде испод 330 долара.

Од краја фебруара „Нафтогас" је почео постепено да уплаћује авансе од по 15 милиона долара. Прва исплата је била извршена 27. фебруара, након чега су уследиле још 4 транше.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут