Лавров: Америка подстиче Кијев да кризу оконча силом

20-03-2015 06:31:44 | | / vostok.rs |


САД подстичу Кијев да кризу у источној Украјини оконча силом, рекао је руски министар спољних послова Сергеј Лавров, подсећајући на америчку подршку недавно усвојеном закону о специјалном статусу Донбаса, који је Москва оценила као подривање Минског споразума.

„Ако Вашингтон поздравља чин који подрива Мински споразум, онда можемо да закључимо да Вашингтон подстиче Кијев да тај проблем реши војним средствима“, рекао је Лавров на конференцији за медије у Москви у четвртак.

Његов коментар се односи на телефонски разговор између америчког потпредседника Џоа Бајдена и украјинског председника Петра Порошенка, у којем је Бајден поздравио одлуку украјинског парламента да Донбасу додели специјални статус

Украјински парламент — Врховна rада усвојио је 17. марта закон о додели специјалног статуса самопроглашеним републикама на југоистоку земље, који је Москва оценила као кршење споразума потписаног средином фебруара у Минску.

Лавров је рекао да је украјинско руководство у основи престало да спроводи своју обавезу укључивања у директни дијалог и преговоре са југоистоком Украјине, укључујући питање избора, примене закона о специјалном статусу.

У том смислу, Лавров је позвао Француску и Немачку — које су уложиле свој ауторитет у постизању споразума у Минску да реагују због поступка Кијева и позвао на још један круг преговора у нормандијском формату (Кијев, Москва, Берлин, Париз).

Он је рекао да је неопходно да се спречи даље погоршање ситуације.

„Верујем да је крајње време за преговоре Нормандијске четворке“, рекао је Лавров. „Обратио сам се својим колегама — министрима иностраних послова Немачке и Француске — са предлогом да предузму хитне кораке и спрече да се ситуација стрмоглави.“

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут