Ципрас: Не одустајемо од предизборних обећања

19-03-2015 08:24:44 | | / vostok.rs |


Грчки премијер Алексис Ципрас изјавио је данас да ће његова влада испунити предизборно обећање о окончању оштрих буџетских резова.

Ципрас је то рекао у парламенту пре него што су посланици одобрили закон против сиромаштва, што је први законски пакет левичарске владе која је изабрана 25. јануара.

Грчки премијер би сутра на маргинама самита ЕУ требало да се састане с немачком канцеларком Ангелом Меркел, француским председником Франсоа Оландом, председником Европске централне банке Мариом Драгијем и председником Европске комисије Жан-Клодом Јункером.

Грчка има потешкоће да отплати пролећну рату за кредите, и засад није успела да убеди кредиторе да пусте део програма помоћи, пошто они инсистирају на детаљној листи планираних реформи.

„Нека они задрже своје претње за тамо где раде, а не да прете овој влади и, још важније, не овом народу“, рекао је Ципрас на крају тридесетоминутног говора који су посланици поздравили аплаузом, преноси агенција Бета.

„Једноставно: нећемо одустати од обавеза које смо прихватили“, рекао је Ципрас.

Закон против сиромаштва, који је предложен упркос противљењу кредитора, има за циљ да обезбеди помоћ у вредности од 200 милиона евра за домаћинства у којима нема зaпослених и за која се сматра да су у „екстремном сиромаштву“.