Питање Придњестровља се не може решити ултиматумима

18-03-2015 01:12:22 | | / vostok.rs |


Питање Придњестровља не може бити решено уз помоћ ултиматумима, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров на прес-конференцији у Москви.

„Последњи догађаји у тој земљи (Молдавији) показују да ће морати да се узму у обзир и интереси других делова Молдавије, укључујући Гагаузију. Питања се гомилају и, понављам још једном, не може се очекивати да буду решена упућивањем ултиматума. Постоји такво искушење код неких политичких посленика и у Молдавији и ван ње, због потписивања споразума о асоцијацији између Молдавије и Европске уније. Искрено се надам да ће наше европске колеге, свесне своје одговорности у обезбеђивању решења за Придњестровље, помоћи да се пронађе обострано прихватљиво решења, а не да две стране међусобно намећу своја виђења‟, рекао је Лавров.

Придњестровље, у ком 60 одсто становника чине Руси и Украјинци, залаже се за излазак из састава Молдавије још од распада СССР, плашећи се припајања Молдавије Румунији. Након неуспешног покушаја молдавских власти да силом реше проблем 1992. године, Кишињев је изгубио контролу над Придњестровљем. Мир у региону одржавају мировне снаге. Тираспољ тражи међународно признање, док му Молдавија нуди аутономију у оквиру својих граница.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут