Путин: Прекрајање историје усмерено против Русије

17-03-2015 02:35:51 | | / vostok.rs |


Покушај прекрајања и фалсификовања историје Другог светског рата усмерени су на подривање ауторитета и снаге савремене Русије, изјавио је данас председник Русије Владимир Путин.

„Понекад се не устручавају да изнесу бесрамне закључке, гледишта која немају ништа заједничко са истином. Њихов циљ је јасан — поткопати снагу и ауторитет савремене Русије и лишити је статуса земље-победнице са свим међународно-правним последицама које произилазе из тога, поделити и посвађати народе и искористити историјске спекулације у геополитичким играма‟, рекао је Путин на седници Организационог комитета за прославу 70. годишњице победе.

Више од 30 шефова држава ће допутовати у Москву да обележи Дан Победе у Великом Отаџбинском рату, саопштава лист „Известија‟, позивајући се на извор у руском Министарству спољних послова.

До краја јануара 2015. године своје учешће у празничним манифестацијама потврдило је 20 лидера, почетком марта било их је већ више од 30.

Према том листу очекује се долазак највиших званичника Таџикистана, Белорусије, Казахстана, Јерменије, Азарбејџана, Киргизије, Кине, Вијетнама, Северне Кореје, Холандије, Грчке, Египта и Израела. Председник Француске Франсоа Оланд за сада није одговорио.

На параду у Москву ће допутовати и неки посланици Врховне раде Украјине, а такође овој свечаности намеравају да присуствују и представници Доњецке и Луганске Народне Републике.

Раније је објављено да канцеларка Немачке Ангела Меркел и председник Европске комисије Доналд Туск неће допутовати 9. маја у Москву. Како је изјавио званични представник Владе Немачке Штефан Зајберт, уместо тога Меркелова и Путин ће 10. маја заједно положити венце на Споменик незнаног јунака у Москви.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут