Налазите се на страници > Почетна > Економија > Евру прете нови ризици

Евру прете нови ризици

16-03-2015 05:05:42 | | / vostok.rs |


Евро се данас спустио на нови 12-годишњи минимум у односу на долар, а акције на берзама еврозоне достигле су нове максимуме, будући да компаније верују да ће упорно слабљење европске валуте у односу на америчку допринети њиховој заради, као што ће, са друге стране, снажан долар угрозити профит америчких фирми.

Глобална финансијска тржишта су ове недеље усредсређена на састанак америчке Управе федералних резерви (Фед), заказан за среду, а вредност евра према долару ће наставити да утиче на кретање акција, осталих валута и обвезница, наводе аналитичари, а преноси Ројтерс.

Уз овако снажан долар уочи састанка Феда, евру наредних дана настављају да прете ризици који би могли додатно да оборе његову вредност, а његово евентуално јачање биће ограничено“, наводе аналитичари банке Уникредит.

Евро је данас ојачао за трећину процента, на 1,0530 долара, након што је у једном тренутку потонуо на 1,0457 долара, што је његов најнижи ниво од јануара 2003. године.

Евро је од средине 2014. изгубио готово четвртину вредности у односу на долар, а прошле недеље је претрпео највећи недељни пад од септембра 2011, ослабивши 3,2 одсто, пошто је Европска централна банка покренула програм куповине обвезница земаља еврозоне укупне вредности 1,1 билион евра.

Америчка банка „Голдман Сакс“ процењује да ће евро до краја 2017. вредети 0,80 долара.

Аналитичари верују да ће Фед ускоро, први пут од 2006, подићи каматне стопе, а економисти који су учествовали у Ројтерсовој анкети нису сагласни у мишљењу да ли ће до првог подизања стопа доћи већ у јуну или касније ове године.