Антипутинска хистерија западних медија

16-03-2015 04:57:06 | | / vostok.rs |


Сједињене Америчке Државе користе ситуацију у Украјини како би спровеле агресију над Русијом, наводећи европско јавно мнење на „антируску хистерију“, оценио је у интервјуу за радио Спутњик фински заштитник за људска права, историчар и политиколог Јохан Бекман.

„САД нападају Русију, и то преко Украјине. На територији Украјине спроводи се геноцид над мирним житељима Донбаса. Њих је украјинска армија убијала користећи тешку артиљерију. То је, наравно, злочин против човечности. Житеље Донбаса убијају зато што они не желе да се потчине кијевским властима“, рекао је Јохан Бекман.

Према његовим речима, Кијев дејствује у складу с наредбама Запада који потпирује „антируску хистерију“.

„Овде је важно оно што диктирају Сједињене Америчке Државе. Због тога су кијевске власти — марионете. Конкретне одлуке предузимају представници САД и с њима је потребно договарати се. Али, треба схватити да Запад, у првом реду Велика Британија, САД и њихови представници, уредници медија, губе разум од русофобије, антируске, антипутинске хистерије. То је већ психоза“, сматра Бекман.

Фински политиколог наводи да се и у његовој земљи против Русије води пропагандни рат који обилује бесмисленим информацијама, а да највећа „антируска хистерија“ влада у балтичким земљама.

Бекман, такође, указује на то да се свуда на Западу веома агресивно опходе према руским новинарима, укључујући захтеве да се медији који објективно извештавају о догађајима у Украјини или заступају руске интересе затворе и да се њихови новинари игноришу.

„Тренутно влада информациона блокада. На Западу не желе да њихови слушаоци и гледаоци буду у току с оним што се заиста дешава. Спроводи се моћна агресија и пропаганда против руских новинара. Њих хапси Служба безбедности Украјине, која је, међутим, само продужена рука Ције“, наглашава фински политиколог.

Према његовим речима, дугогодишње настојање САД да испровоцира Русију и да је увуче у сукоб није уродило плодом, јер је рејтинг руског председника Владимира Путина веома висок и додатно се повећава упркос санкцијама и информационој блокади.

„Због тога се може рећи да је политика САД крајње неуспешна“, оцењује Бекман.

Фински политиколог такође указује на чињеницу да је привреда његове земље претрпела велику штету због увођења санкција Русији, односно контрасанкција Русије Европској унији.

Према његовој оцени, велику шансу на наредним изборимау Финској, који ће бити одржани у априлу, имају партије центра које традиционално подржавају добросуседске односе с Русијом.

„Санкције никако не утичу на политику Русије. Најзад, због чега би се уопште утицало на политику Русије? Јасно је да САД диктирају услове — економске санкције, информациону блокаду. Та информациона блокада је постојала увек, али сада је на једном много вишем нивоу“, закључује Бекман.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут