Кратки рокови за испуњење аранжмана са ММФ-ом

15-03-2015 11:27:05 | | / vostok.rs |


Циљ аранжмана са Међународним монетарним фондом је смањење буџетског дефицита и јавног дуга, међутим, потписивањем споразума са ММФ-ом, Влада Србије се обавезала да ће конкретне послове завршити у веома кратким роковима ‒ до марта и до јуна.

У аранжману Србије и Међународног монетарног фонда, објављеном на сајту те институције, наведени су конкретни послови и рокови, извештава Радио-телевизија Србије.

„Време цури, ево, већ смо видели да је рок за повећање цене струје 1. април, што је технички немогуће извести“, сматра члан Фискалног савета Владимир Вучковић.

И пре него што прође рок за поскупљење струје, Влада је дужна да разграничи надлежности министарстава, посебно финансија и економије.

„Нацрт је урађен и тренутно је на усаглашавању у нашим министарствима. На седници Владе ћемо га имати за две недеље“, каже министар привреде Жељко Сертић.

Мартовски задатак је и да се усвоји програм трансформације Пореске управе. Такође, очекује нас и план финансијске реконструкције ЕПС-а.

„Идеја је да се кроз процес корпоративизације уштеди сто хиљада евра дневно, што је око 36 милиона евра годишње. Међутим, Влада је та која ће на крају дати процену колике се уштеде од нас очекују. Можда то буде и много више од предвиђеног“, истиче директор ЕПС-а Александар Обрадовић.

Следећи рок је јун — да се промени закон о финансирању локалне самоуправе, а да се закон о ограничењу рокова плаћања прошири и на међусобна плаћања у оквиру јавног сектора. Треба да се заврши и регистар свих запослених код државе, од администрације до производње.

„До јуна очекујемо да регистар запослених код државе буде значајно ојачан. Он и данас постоји, али има доста слабости и то је у надлежности Министарства финансија. Како тај регистар запослених, тако и регистар који би произашао из централног обрачуна плаћања, а који би био још поузданији, али за који је потребно више времена“, каже потпредседница Владе и министарка државне управе Кори Удовички.

Рокови су кратки и тешко да ће се договорено испунити, упозоравају упућени.

„Ако ви неки од тих параметара не испуните, то не мора да значи да ће споразум бити прекинут. До тога долази, као у случају 2012, кад је оно испод црте било сакривено. Али они ће померати рок да бисте испунили рок, али ће заоштрити неке друге циљеве“, наводи економиста Стојан Стаменковић.

За разлику од стручњака, министарка Удовички је оптимиста, јер, како каже, Србија се налази на одличном путу.

Очекује да ће Србија, због посвећености спровођењу договореног, добити одличну оцену.