Руска компанија гради гасовод у БЈР Македонији

12-03-2015 12:37:18 | | / vostok.rs |


Без обзира што ЕУ није дозволила реализацију пројекта „Јужни ток“, неки његови делови ће ипак бити изграђани. ОАО „Стројтрансгаз” почиње са градњом дела гасовода Клечовце – Неготино у Македонији.

Македонија, Србија, Мађарска и Аустрија могле би добити гас реализацијом гасовода „Турски ток”. У вези с тим, компанија „Стројтрансгаз” почиње изградњу дела гасовода Клечовце — Неготино, пише Комерсант. Та пројектована цев је раније била део пројекта „Турски ток”. Планирано је да македонски гасовод споји гасну инфраструктуру земље са Грчком. Председник Мађарске Виктор Орбан раније је предложио изградњу „Турског тока” кроз Грчку, Македонију, Србију, Мађарску до аустријског Баумгартена.

Вредност гасовода процењује се на приближно 75 милиона долара, од чега ће Македонија платити 15 милиона долара. Највећи део ће бити компензиран на рачун отплате дуга СССР-а Југославији.

Према информацијама извора листа, радови ће почети крајем ове недеље. Први део, у дужини од 61 км, проћи ће до града Штипа. Након тога, планирано је да цев буде продужена до термоелектране у Неготину, а после да се изгради још 60 км и споји са грчком гасоводном мрежом.

Подсетимо, 1. децембра председник Русије Владимир Путин током преговора у Турској изјавио је да Русија у садашњим условима не може да настави реализацију пројекта. У Србији је била планирана изградња магистралног дела гасовода у дужини од 422 киломртра. Руски председник је нагласио неконструктивност позиције Европске комисије по питању „Јужног тока“. „Ако Европа не жели реализацију (пројекта), нећемо га ни реализовати“.