Косачов: Русија може подржати независност ДНР и ЛНР, ако...

07-03-2015 10:56:04 | | / vostok.rs |


Русија би могла подржати независност Доњецке и Луганске Републикe уколико не остане других варијанти за разрешење кризе на југоистоку Украјине – изјавио је Константин Косачов.

Председник спољнополитичког комитета Савета Федерације (горњег дома парламента РФ), истовремено је нагласио да се одлуке о судбини тих територија морају доносити „уз поштовање интереса страна у конфликту”. Па подвукао:

„Ако буду исцрпљене све друге могућности да се дође до политичког решења, и када се то догоди, ја варијанту подршке независности ДНР и ЛНР не искључујем”.

Ово је био одговор Косачова на питање: „Треба ли Русија да подржи стварање независне Новоросије или ДНР-ЛНР, ако независност прогласе саме те републике?”

Утолико је индикативније што је Косачов у наставку рекао и ово:

„Русија не треба да говори: „Не, ви обавезно морате бити територијална целовита држава”, или „Не, ви никада нећете бити територијално целовита држава, треба да се разиђете”, или „Само федерација”, или „Само аутономизација”, или „Само децентрализација”. Обратите пажњу: и председник Русије и наш министар спољних послова више пута су указивали: могуће су разне варијанте, најважније је да коначна варијанта буде плод салгасја страна и да их задовољава. Постоји колосална шанса да се до тога дође, а то онда треба да подрже и Русија, и САД, и ЕУ, и НАТО и сви остали”.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут