Кустурица овековечио последњи радни дан Мухике

03-03-2015 05:07:44 | | / vostok.rs |


Прво послеподне након што је предао дужност председника Уругваја, Хозе Мухика провео је у друштву србског режисера Емира Кустурице и Хуана Карлоса, краља Шпаније који је недавно абдицирао.

Кустурица је из Монтевидеа рекао, да је бившем председнику правио друштво и на његовом скромном имању у околини града, након што је предао председнички мандат свом наследнику Таберу Васкезу.



- Мухику је испратило више од 15.000 људи који су га поздравили бурним аплаузом. У шали сам му рекао да га је више људи испратило када је одлазио, него што га је поздравило када је долазио - истакао је Кустурица.

Србски режисер борави у Монтевидео, гдје је камерама овековечио последњи радни дан Мухике, а тим материјалом ће употпунити играно-документари филм "Последњи херој", посвећен "најскромнијем лидеру на свету".

Медији у Уругвају истичу да ће филм Емира Кустурице допринети да се личност њиховог председника "осветли са свих страна". Део филма о одлазећем председнику Уругваја, осведоченом левичару, Кустурица је снимио раније.

Србски режисер каже да је филм заснован на теми последњег радног дана Хозеа Мухике.

- Пратио сам га од зоре до зоре. Уз њега сам био посљедња 24 сата председниковања. Након предаје дужности, Мухика је сео у своју "бубу" и отишли смо на његово скромно имање - рекао је Кустурица.

Детаљи из приватног живота Хозеа Мухике су оно што је србског редитеља навело да направи филм - осамдесет одсто државничке плате делио је уругвајској сиротињи, током председничког мандата живио је са супругом у једнособној кући на фарми у Монтевидеу, одбио је понуду пребогатог шеика да му за милион долара прода 28 година стару "бубу" којом се вози на посао, није имао лично обезбјеђење...

И поред велике популарности, због уставних одредби, Хозе Мухика (79) није могао да се кандидује за други узастопни председнички мандат.