Транзит гаса преко Украјине под знаком питања

28-02-2015 09:29:27 | | / vostok.rs |


Русија и Европска комисија свакодневно разговарају о транзиту гаса преко Украјине. Обе стране изражавају забринутост у случају да Украјина обустави куповину руског гаса, изјавио је новинарима министар енергетике Руске Федерације Александар Новак.

Украјина, према зимском плану усвојеном крајем октобра 2014. године, након дуготрајних преговора уз учешће Европске комисије, добија руски гас авансним плаћањем. Уплаћена средства „Нафтогаза“ на рачун „Гаспрома“ довољна су само до понедељка, 2. марта. Тог дана планиран је тространи министарски састанак о гасу у Бриселу у формату Русија-Украјина-ЕК.

„Украјинска страна још увек није у могућности да себи обезбеди потребе из својих гасних складишта, у којима је гас већ подигнут током зимског периода, и тамо је притисак у потпуности другачији. Данас, ако украјинска страна не буде добијала гас из Русије за обезбеђивање сопствених потреба, постоји ризик да ће посегнути у извозну цев. То изазива забринутост, пре свега код нас и код Европске комисије у погледу поузданог снабдевања и транзита гаса европским потрошачима", рекао је министар.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут