Русија укида безусловни примат међународног права над својим законима

27-02-2015 11:46:53 | | Танјуг, Факти/ vostok.rs |


Шеф Истражног комитета Русије - Александар Бастрикин - назвао је „правном диверзијом“ норму у Уставу РФ којом је у време владавине Бориса Јељцина био проглашен безусловни примат норми међународног права над законима земље.

Бастрикин је истовремено указао да је иста норма пренета и у кривични законик Русије и додао да у другим земљама у том домену постоје „еластичнији механизми“.

При том је упозорио: да и „последњи догађаји“ потврђују да примат међународног права над руским националним „ради против интереса Руске Федерације“, а и да се њиме „вешто користе западни опоненти“ Москве.

Бастрикин је због свега очекивано предочио сународницима и државном врху:

„Уверен сам да ће уклањање тих „правних диверзија“ из законодавства Русије оснажити независност Русије у правној сфери и да ће је вратити најбољим сопственим традицијама“.

Претходно је председник Уставног суда Русије, Валериј Зоркин, више пута наглашавао да Русија Европском суду за људска права није пренела никакав део свог суверенитета да би он могао да доноси одлуке које мењају руско законодавство. Нарочито: да Русија није обавезна да изврши ни једну одлуку тог суда која је у супротности са њеним Уставом.