Русија почиње са изградњом сопствене космичке станице

25-02-2015 12:24:39 | | / vostok.rs |


Русија ће почети 2017. године почети са иградњом своје орбиталне космичке станице, а која ће бити склопљена и од делова модула, претходно направљених за руски сегмент Међународне космичке станице (МКС), наводи "Коммерсант", позивајући се на извор близак руководству Централног научног Института за машинство.

"Нова станица ће се налазити у геометријски повољнијој локацији са могућношћу дужег видног поља површине Земље. Из станице ће се видети до 90 одсто територије Русије и арктичког шелфа, док са МКС-ом, ова цифра не прелази 5 одсто."

Према саопштењу, износ трошкова још није утврђен. У почетној фази, као новина, планирано је да се користе модули и уређаји развијени за руски сегмент МКС.

Почетна конфигурација ће бити формирана на основу вишенаменске лабораторије и модула-летелице "ОКА-Т ". Функционисање станице ће обезбедити "Сојуз-МС" и "Прогрес-МС".

Према саопштењу, један од главних задатака станице ће бити и тест летови на Месец са људском посадом, односно, деловаће као "одскочна даска", јер је планирано да ће специјални модули бити достављени на станицу, а затим на Месец.

Орбитална станица је један од кључних задатака пројекта "Развој космичких летова с посадом" за период до 2050. године.