Путин: Француска у Немачка искрено за компромис око Украјине

24-02-2015 11:23:18 | | / vostok.rs |


Лидери Француске и Немачке икрено покушавају да пронађу компромис који би омогућио прекид сукоба у источној Украјини, рекао је руски председник Владимир Путин.

"Они имају искрену жељу да пронађу компромисна решења која би довела до коначог разрешења сукоба", казао је Путин за први канал Руске телевизије и додао да протокол из Минска, који укључује децентрализацију снага у Украјини и објашњава шта се под тим подразумева.

Он је рекао и да је стекао утисак да партнери (Француска и Немачка) више имају поверења у Русију него што га немају и да, у сваком случају, верују у искреност", рекао је Путин.

Путин је поново истакао значај имплементације Минског споразума који је постигнут 12. фебруара у оквиру "Нормандијске четворке" (Украјина, Русија, Француска и Немачка), додајући да ако ће се, ако Мински споразум буде имплементиран ситуација постепено нормализовати".

Путин је као "потпуну бесмислицу" одбацио тврдње Порошенка и лидера Службе безбедности Украјине Валентина Наливајченка да је Владислав Сурков, помоћник руског председника, био умешан у трагичне догађаје који су се прошле године одиграли у Кијеву.

Руски председник је упозорио украјинску владу да не пребацује кривицу на Русију за своје војне поразе у Донбасу.

Изузетно је лоше што покушавају да оправдају свој пораз и да окриве Русију за то", рекао
је Путин.

Руски председник је одбацио „апокалиптични сценарио" за Украјину. Говорећи о Криму, председник је позвао међународну заједницу да поштује одлуку ове области да се поново припоји Русији.

"Што се тиче националности, грађани Крима су донели свој избор (када су гласали да се припоје Русији) и он треба да се поштује. Русија то не може другачије да третира", рекао је он.

Као коментар Порошенкове изјаве да Кијев планира да поново успостави контролу над Кримом, Путин је рекао како су такве акције по природи осветољубиве.

Истакао је да Украјина, као велика европска земља, треба да се сконцентрише на "јачање економије и друштвеног сектора, и поправљање односа са југоисточним делом земље".

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут