Гнерал Кухајт: Кад би хтео, Путин би био у Кијеву за 5-6 дана

11-02-2015 12:02:14 | | fakti.org/ vostok.rs |


Немачки генерал у резерви - Харалд Кујат који је био шеф војног комитета НАТО – изјавио је да регуларна руска армија не учествује у борбама на југоистоку Украјине.

Своју тврдњу је у изјави немачкој телевизији ARD‏ објаснио овако: „Чују се тврдње да украјински конфликт нема војно решење. Међутим, тачно је да за Запад не постоји војни метод решења тог конфликта. Ми тај рат не можемо добити. Ако будемо толико глупи да се у тај рат упетљамо – ми ћемо га изгубити. А то би била страшна катастрофа!”

По његовој процени, са Русијом ствари стоје сасвим друкчије:

„За Русију постоји војно решење украјинског конфликта. Дужан сам да кажем да се Путин, чак, држи веома суздржано. Можда је то само привремено. Не знам да ли је тако, а можда овога часа не знају ни други на Западу. У сваком случају, кад би то Русија заиста хтела – тај рати би се завршио за 48 сати”.

Генерал Кујат је за своје процене понудио и додатно образложење:

„Стално се чује – и то са разних страна – да у Украјини ратује руска регуларна армија. То и украјински председник често говори. Немам информације које би то сигурно потврдиле. Скрећем пажњу и на чињеницу да је један украјински генерал пре неки дан рекао да они не ратују са регуларном армијом Русије. Помињани су пасоши руских војника. Али, то су пасоши појединаца, а не руске армије. Да је тамо заиста руска армија – све би, тврдим, било готово за 48 сато. Све друго је пропаганда. Са обе стране”.

Кујат је од 2000 до 2002 био генерални инспектор Бундесвера, а потом до 2005 био на челу војног комитета НАТО. Утолико је значајније ово његово указивање:

„Путин уопште нема потребу да напада Кијев. Он је већ ставио до знања да би у Кијеву – кад би хтео – био за две недеље. То је, сматрам, превелик рок. Путин би био у Кијеву за пет или шест дана, а сам конфликт би био прекинут управо у Кијеву. За 48 сати”.