Путин: Можда се некима свиђа да живе под полуокупацијом - Русија на то не пристаје

07-02-2015 06:11:01 | | fakti.org/ vostok.rs |


Против Русије се не води рат, али сигурно постоји покушај да се она обузда - оценио је Владимир Путин.

Наступивши наIX конгресу Федерације независних синдиката Русије, он је на питање њеног председника Михаила Шмакова - „води ли се против наше земље рат?“ - рекао

„Рата, хвала Богу, нема… Али, сасвим сигурно постоји покушај да се развој наше земље прикочи различитим средствима. Дакле, рата нема, али постоји покушај „замрзавања“ униполарног света на челу са САД. „Светског поретка“ који је настао у деценијама после распада СССР са једним безусловним лидером који би да то остане и даље. Лидером који верује да може све, а да други могу само оно што он дозволи и само у његовом интересу. Такав светски поредак нама не одговара. Русија никада неће бити задовољна таквим светским поретком.

Ако се то некоме свиђа и ако жели да живи у условима полуокупације - нека живи, али ми то нећемо. Али, додао је руски лидер, немамо намеру ни да ратујемо са било киме. Ми имамо намеру да са свима сарађујемо.

Путин је свему овоме додао: „Покушаји који се предузимају против Русије, укључујући и такозване санкције, на крају неће никоме донети радост. А против земље каква је наша - сигурно не могу бити ефикасне иако нам наносе одређену штету. Тога морамо бити свесни и зато подизати ниво свог суверенитета, наравно и економског суверенитета“.

Путин је позвао да се ради на поштовању закона од стране послодаваца и заштити права радника.

Плате топ менаџера треба да буду такве да грађани могу да их разумеју и прихвате.

Путин је изразио уверење да у Русији не постоји завера „тржишњака“ и либерала, а да је „невидљива рука тржишта“ у земљи приметна, али не сурова.

„Нема такве завере. У Влади постоје - прецизирао је - различити приступи, али смо увек успевали да нађено златну средину. Арука тржиштаје код нас уравнотежена подршком целим гранама привреде“.

Посебно је нагласио и обећао: „Држава ће и даље подржавати синдикате у њиховој главној мисији- заштити права радника“.

Путин се на крају осврнуо и на стање ствари у свету, рекавши при том:

„Чује се да по свету иде баук кризе. Раније се говорило о бауку комунизма. Ако се будемо одговорно понашали - нама никакав баук кризе неће бити страшан. Представници наших традиционалних религија говоре: обрати се Господу - и никакве авети ти неће бити страшне. Подсећам и да наш народ говори: у Бога се уздај, али и сам чини оно што треба. Све у свему, радимо озбиљно и одговорно се према свему односимо - и у свему ћемо успети“.