Република Србска, њени политичари и НАТО - докле?

06-02-2015 06:00:17 | | / vostok.rs |


Разговор са војнополитичким аналитичаром, пуковником Гостимиром Поповићем


Непобитне су чињенице да политичари из Републике Српске, и опозиција и позиција, као и представници из Републике Српске које је изабрао народ на нивоу државне заједнице БиХ, својим активностима у сваком смислу подржавају сарадњу са НАТО-ом, дају им обећања, те раде врло значајне кораке ка "уваљивању" Републике Српске у НАТО. Са друге стране имамо убеђења политичара, и позиције и опозиције, да ће се о томе питати обавезно народ. Неће ли бити касно када дођемо пред свршен чин? Такорећи, већ имамо НАТО базу, а имамо и назнаке игзрадње НАТО против-ракетног штита "Брад" на Јахорини. Шта Ви мислите о томе?

- Када говоримо о НАТО савезу и његовим активностима овде, ми заиста имамо у Сарајеву виртуелни НАТО штаб чије присуство нико није одобрио, нити његове активности. Међутим, он је толико активан да после боравка од неколико десетина минута представника Републике Српске у заједничким институцијама у "глувој" соби тог штаба НАТО-а, они постају већи заговорници НАТО него генерални секретар НАТО савеза. Шта се ту ради и шта се ту дешава, то је друго питање, али је питање да нам се ствари отимају контроли и нико не ради у интересу народа. То значи да се може десити да будемо доведени пред свршен чин и да се преко ноћи долази до одређених решења која ће бити веома погубна за Републику Српску и србски народ. Неозбиљност, недостатак храбрости, нестручност и неспособност тих људи које су ипак изабрали из Републике Српске је фрапантна. У том смислу би заиста требало на неки начин видети шта се то дешава са њима. Да ли имају довољно снаге да бар признају да су натерани, да су присиљени да тако раде. Ако то раде од интереса онда је то заиста нешто страшно и може бити погубно.

- Навео бих хронологију догађаја. Тадашњи председник Републике Српске Драган Чавић је потписао Закон о укидању Војске Републике Српске, а експресно у року од шест дана је доносен Закон о одбрани на нивоу БиХ у чијем члану 84. стоји да ће бити спроведене све потребне активности за пријем у НАТО, а који је потписао политичар из Републике Српске, тада председавајући Парламентарне Скупштине БиХ Никола Шпирић. Потом је такође политичар из Републике Српске, тада председавајући у председништву БиХ, Небојша Радмановић дао позитивно мишљење, односно потписао Одлуку о прихватању НАТО-вог програма. Потом имамо такође политичара из Републике Српске, Ана Тришић-Бабић, која је чак председник Комисије за придруживање БиХ НАТО-у - читај Републике Српске. Како објашњавате двоструке аршине политичара Републике Српске и како уопште објаснити народу такве поступке?

- Они да објашњавају народу такве поступке и да одговарају према онима који су их изабрали, никада такво нешто не би урадили. Они не одговарају никоме јер су им управо ови из НАТО-а на њиховим фамозним семинарима у Гармиш-Партенкирхену, Бриселу, САД-у убацили у главу да су они недодирљиви и да они све што раде у корист НАТО-а, да ће то бити само плус, а не минус. Наравно, пошто су то све недозреле и несамосталне личности, они су то прихватили и њих баш брига шта ће да им каже њихова изборна база. У том смислу можемо очекивати да ћемо имати и у наредном периоду такву ситуацију, да ћемо имати такве људе овде. Поготово и то, када имамо ситуацију када им средства информисања дају огроман публицитет, онда је то веома тешко поље за опстати. Има један пример у претходном сазиву Скупштине Републике Српске, када су угостили НАТО представнике на највишем могућем нивоу, као да је дошао први помоћник Бан Ки Муна за Европу, а скуп везан за ОДКБ или Русију нису били у стању да организују ниједном. Иако су ови из штаба НАТО-а у Сарајеву знали какви су они, послали су им норвешког потпуковника да то води, а који је једна минорна личност, они су око тог потпуковника трчали и вероватно када би рекли да му очисте ципеле, да би то и у урадили. То је тај однос наших изабраних људи који је заиста несхватљив, али може бити врло опасан и биће врло опасан ако се настави.

Разговарао Вања Савићевић,


КАТЕГОРИЈЕ