Налазите се на страници > Почетна > Блог > Преговори нису повод за откуп

Преговори нису повод за откуп

02-02-2015 01:18:36 | | Глас Русије, фото: : REUTERS/Site Intel Group via Reuters TV |


Заробљавање и држање јапанских талаца је изазвало спорове, да ли треба изаћи у сусрет захтевима терориста. Међународна пракса не допушта откуп талаца, које су заробили терористи, јер се то може тумачити као подршка тероризму. Ипак, нема сумње да сваки људски живот, односно живот невиног таоца нема цену. Овим противречјем се тумачи невероватна трагика ситуација са таоцима. Како се антитерористичке јединице боре са овим противречјем?

Постоји неколико приступа решавању проблема терористичких аката када бивају заробљени таоци, говори потпредседник Међународне асоцијације ветерана одељења антитеростичких јединица „Алфа“ Алексеј Филатов:

- Постоје такозвани источни и западни приступ. Источни је пример Израела, који практично никада не пристаје на преговоре са терористима. И постоји западни приступ, по којем је живот талаца испред свега. Израел се налази на самом врху борбе против тероризма. За њих је то свакодневни проблем, зато је и приступ тако тврд. Они никада не преговарају. Осим једног, последњег случаја, када су израелског војника, који је дуго био заробљен, заменили за велики број Палестинаца. Али, то није представљало промену израелске политике у борби против тероризма, већ тек некакв политички корак.

Замена талаца или њихов откуп - то је опасна ствар, сматра Алексеј Филатов:

- Замена таоца за терористу, у будућем може довести до погибије стотина невиних људи. То се тиче и праксе откупа. Новац ће свакако отићи у руке оних који ће тероризам даље развијати, а тиме ће опасности бити подвргнит велики број људи. И најважније- ствара се прецендент. Ако терориста, који је заробио неког иностраног грађанина, на име откупа заради милион долара, он ће се тим активностима бавити и у будућности. Али, ипак је неопходно преговарати са терористима, пошто постоје шансе да се током тог времена они одговоре од својих наума. У Русији се памти случај из 2002.године из места Лазаревско. Тада је стручњак нашег одељења „Алфа“ после 16 сати непрестаних преговора, убедио преступника да одустане од својих замисли. Други важни момент, током преговора могу се добити веома важне информације о самим терористима... о месту где држе таоце и самим тим, постоји шанса да се акција спасавања и неутралисања терориста боље организује. Зато се све специјалне службе труде да воде преговоре.

Неки људи постају таоци, док обаваљају свој посао, као на пример новинари, војници, дипломате итд. Ипак, често су међу жртвама терориста они људи који свој живот стављају на коцку ради некакве авантуре. Ипак, без обзира на повод, сви у једнакој мери могу рачунати на подршку државе.

Русија је преживела много трагичних талачких криза. И сваки пут је у помоћ долазило одељење „Алфа“. Ослобађење талаца из позоришта на Дубровки у Москви 2002.године- једна је од најуспешнијих операција овог одељења, сматра Алексеј Филатов:

- Када је била у току операција, сви су добро знали да постоји велика вероватноћа да ће терористи своје претње и испунити и да ће експлозијом дићи у ваздух позориште. Наше колеге из „Алфе“ су се већ опраштале од живота, обзиром да је постојала могућност да при несрећном развоју ситуације 50% састава нашег одељења погине.

На срећу, тада је експлозија избегнута и већина талаца је била спашена.

Татјана Хлоњ,