Терористи се не деле на „лоше“ и „добре“

20-09-2014 03:34:33 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Ове недеље у оквиру нове стратегие, коју је објавио председник Барак Обама, САД су први пут бомбардовале положаје екстремиста „Исламске државе“ (ИД) близу главног града Ирака. Раније су оне нападале џихадисте само на северу земље, где они контролишу велике територије.

Укупно су ВВС САД од августа извршиле у Ираку 162 авионска напада. Међутим, све до сада су напади оправдавани били жељом да се заштите амерички грађани, ирачки избеглице и хуманитарне мисије, данас Вашингтон демонстрира много одлучнији став, чак је под хитно почео да формира против екстремиста ИД нешто слично коалицији уз учешће својих европских сателита. Експерт центра средњег Истока Института оријенталистике РАН Ирина Федорова веома скептично процењје такве кораке САД.

- Многе земље, као што су Саудијска Арабија, Катар, грађани ових земаља, не мислим на владе, финансијски подржавају присталице ИД. И то, та се подршка врши преко исламских фондова и приватних лица. При томе САД исклучују такве крупне играче као што су Иран и Асад. Међутим, управо се влада Асада данас бори против екстремиста ИД! Зато ми се чини да САД неће добити једнозначну подршку у земљама Блиског Истока, те су перспективе коалиција веома магловите, јер неће бити ни јединство, ни довољно финансирање од стране земаља Европе. Главни је проблем у томе, што САД не могу да се определе - кога оне називају терористима. Терористе у Сирији оне подржавају, јер ти чине добро дело - боре се против диктатора. Друге оне бомбардују. Двоструки стандарди ометају постизање успеха у борби против реалног тероризма.

Истовремено САД и даље блокирају учешће Сирије у заједничкој борби против терориста. Међутим, управо ова земља сноси данас основни терет борбе против банди терориста, које, између осталог, финансирају САД. Међутим, после тога, када је најрадикалнији део тих исламских радикала окренуо оружје против газда, Вашингтон је одлучио да их подели на „добре“ и „лоше“. „Добри“, свакако, испуњавају наредбе Вашингтона и оставарују бандитске нападе у Сирији. „Лоши“, створивши ИД, ратују у Ираку.

Управо због става САД, које деле терористе на добре и лоше, борба против глобалног тероризма ће бити веома дугачка, - каже председник Удружења ветерана антитерора „Алфа“ Сергеј Гончаров.

- Све док ће једна страна сматрати ове терористе борцима за независност, а друга их сматра сепаратистима, ништа неће успети. Данас тероризам обухвата не само убиства невиних људи, већ и огроман бизнис са милијардима долара, пружају их земље, које га спонзирају.

О томе да Сирија и Иран морају да учествују у борби против ИД, говорио је на конференцији у Паризу шеф МИП РФ Сергеј Лавров. Он је позвао да се размотре питања борбе против тероризма на Блиском Истоку и у Северној Африци у оквиру СБ УН. САД у својим амбициозним плановима о Ираку покушавају да све реше саме, без привлачења међународних структура. Међутим, САД, без обзира на свест о свом великом значају, нису у стању да саме победе глобални тероризам.