Русија нуди Западу нову стратегију борбе против тероризма

12-09-2014 03:23:12 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Maksim Blinov/ vostok.rs |


Русија позива међународну заједницу да изради комплексну стратегију борбе против тероризма. Експерти се уздају у здрав разум Запада који за сада више воли да делује традиционалним, али погрешним методама.

Озбиљан разговор о тероризму, одржан на међународној конференцији у Паризу, окупио је око 30 држава. Повод за сусрет су били догађаји у Ираку, где невероватни ниво насиља од стране покрета Исламска држава даје основе да се говори о претњи по читаво човечанство. Учесници састанка договорили су се да пруже властима Ирака свестрану, између осталог војну подршку. У завршном комуникеу не прецизира се о којим конкретно мерама војног карактера се ради. Истиче се само да ће оне острого одговарати захтевима и потребама ирачких власти, а такође и „одговарати међународном законодавству“, не подвргавајући при томе опасности цивилно становништво.

Експерти су истакли извесно лукавство такве формулације. Јер кључни геополитички фактор традиционално потире међународно законодавство у име сопствених интереса. Илузија тим поводом не треба да буде: Американци стално користе паролу „борбе за људска права у читавом свету“ ради дестабилизације неугодних политичких режима. Не треба далеко ићи по пример. Тако се већ више пута дешавало на Блиском Истоку, и у Северној Африци, па чак и у Европи. Незграпни покушаји да се извезе западни модел демократије свуда су доприносили ескалацији напетости и успону тероризма. Мада и даље је маловероватно да западни савезници одустану од понављања претходних грешака. Говори професор Института за земље Азије и Африке Московског државног универзитета Ломоносов Владимир Исајев.

- Мене чуди што неки политички лидери попут председника САД и Француске с упорношћу достојном боље примене сматрају оне који се налазе на територији Сирије „борцима за демократију“ које треба подржати, а оне који се налазе на територији Ирака треба бомбардовати као терористе. И у то они покушавају да убеде пре свега своје бираче, као и међународну јавност. Мада је већ више пута доказано да је она помоћ коју је Запад пружао сиријској „умереној опозицији“ на крају падала у руке религиозним фанатицима. Проблем је у томе што западни лидери не слушају аргументе разума. Или се ради о њиховим посебним односима са монархијама Персијског залива. Или су се они заиста уплели у своје такозване „демократске вредности“ и сматрају да диктаторе треба свргавати по било коју цену. Али у таквом случају то је питање стања психе.

Међутим, терористичка претња је превише озбиљна да би се реакција на њу заснивала на појединим идеолошким разлозима и непоштовању норми међународног права. Управо зато Русија предлаже да се формира међународна конференција за дубоко и комплексно истраживање проблема екстремизма и тероризма на Блиском Истоку и у Северној Африци. Према речима министра иностраних послова Русије Сергеја Лаврова, терористичка опасност је много комплекснија него данашњи дневни ред, много шира са тачке гледишта географије. Треба изучити дубинске разлоге, а не просто симптоме подизања таласа екстремизма. Морамо да будемо у стању поштено да размотримо последице ратова и агресија из прошлости, узроке заласка преговора о врло застарелим конфликтима у ћорсокак, укључујући недовољни прогрес арапске мировне иницијативе, истакао је шеф руске дипломатије.

При томе Русија је спремна да учествује у изради додатних општих мера за борбу против тероризма. Она већ пружа значајну војну и другу помоћ јачању антитерористичког потенцијала Ирака, Сирије и других држава региона, које се налазе на првој линији у њиховој борби против Исламске државе и других екстремистичких групација.

Сергеј Дуз,