У току је усавршавање стратешких нуклеарних снага Русије

05-09-2014 03:03:12 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Русија наставља усавршавање нуклеарног потенцијала ради осигурања своје безбедности. Ово је председник Русије Владимир Путин изјавио на омладинском форуму Селигер-2014.

До краја године ракетне војске стратешке намене (РВСН) снабдеће три пука ракетним комплексом Јарс. Јарс је најновији међуконтинентални ракетни систем, који је створен већ у 21. веку на бази добро познатог Топоља-М. Ракета погађа циљеве на удаљености од 12.000 километара, у стању је да стартује кроз облак од нуклеарне експлозије, може да савлада све постојеће и перспективне системе противракетне одбране (ПРО).

У САД су створена два стретшка рејона ПРО – на Аљасци и у Калифорнији. Русија има један, у близини Москве. САД планирају стварање такозваног трећег позиционог рејона система ПРО у Европи. У том циљу је планирано лоцирање елемената америчке ПРО у Румунији и Пољској. Међутим, овај систем противракетне одбране, чије се границе постављају у Европи не може озбиљно да утиче на ефикасност борбене примене ракетне војске стратешке намене, истиче директор Центра за друштвено-политичка истраживања Владимир Јевсејев:

- Узрок се састоји у томе да база ПРО која се тренутно поставља на територији Румуније представља копнену варијанту система Иџис с противракетама SM-3. Домет погађања уз помоћ оваквих ракета је ограничен удаљеношћу од 1.000 километара. Стога је тешко замислити ситуацију у којој је могуће обарање стартних међуконтиненатлних балистичких ракета Руске Федерације у случају ангажовања базе у Румунији.

За базу која је планирана у Пољској предвиђа се испорука савршенијих противракета, али рад на њима тренутно није завршен. Зато две базе у овим земљама неће представљати значајну претњу по Русију. Већу опасност могу представљати морски носачи, снабдевени противракетном SM-3. Ради се о разарачима и крстарицама који могу да уђу у Црно море, као и у северна мора, укључујући Баренцово море, истиче Владимир Јевсејев:

- Они потенцијално могу поседовати могућност обарања стартних балистичких ракета подморница РФ. Имамо у виду да таква опасност постоји и да је активност подморница земаља НАТО, пре свега САД, у северним морима појачана. Русија је приморана да се томе супротстави. Између осталог, јачањем система противподморничке одбране.

Процес усавршавања РВСН се практично непрекидно одвија. Ова војска намерава да 2014. године изврши државна испитивања и да заврши рад на стварању перспективног аутоматизованог система за борбено управљање пете генерације. Ово ће омогућити да већ од 2016. године почне спајање карика у новом систему перспективних ракетних комплекса стратешке намене. Приликом стварања најновијег система користи се само руска електронско-компонентска база.

Олег Нехај,