Кина стала у ред за руски "Амур"

05-09-2014 02:59:49 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Кини су потребне руске подморнице "Амур" ради успостављања равнотеже опасности од индијских подморница. И не само ради тога. Кина види своју флоту, пре свега, као главни фактор супростављања САД, прокоментарисао је почетак преговора о испорукама Кини руских подморница "Амур" капетан 1. класе у пензији, доктор војних наука Константин Сивков. Званично, ову информацију је први пут потврдио 12. августа генерални директор "Рособоронекспорта" Анатолиј Исајкин.

Раније је објављено да је индијска ратна морнарица заказала две руске дизел-електричне подморнице класе "Амур" (пројект 677). Преговори о продаји или закупу одржани су у Њу Делхију, уз учешће "Рособоронекспорта", потврдио је лист "Defense News".

Кина још увек није објавила колико жели да купи "Амурова", појаснио је Анатолиј Исајкин. Нема ни одређених рокова за потписивање уговора за испоруку. Москва и Пекинг договарају техничке компоненте подморница.

У међувремену, Константин Сивков сматра природним што су Кина и Индија заинтересоване за руске "Амурове":

- " Амур" по својим карактеристикама, заиста, представља корак напред. Ипо борбеним способностима, он превазилази кинеске подморнице пројекта "877", извозне модификације. Наравно, Кина, ако ми продајемо ове бродове Индији, жели да поседује исте такве. И не само због паритета са Индијом. Руски "Амурови" су ефикаснији у борбамаса америчким подморницама од кинеских "877." Онису способни да са већом ефикасношћу и с много веће даљине уништавају америчке бродове типа "Лос Анђелес", па чак и "Вирџинију". Они су тајанствени, у подводном положају практично бешумни. Тј. сенке које америчке подморнице не могу никако да открију. Сходно томе, онипревентивно нападају, што у поморском ратовању, практично, гарантује уништавање непријатељских подморница.

Индија, такође, не поседује подморнице класе "Амур". Зато она, попут Кине, јачање свог војно-морског потенцијала везује са куповином руских подморница. Индијска страна је спремна да, чак, и одустане од традиционалног у оваквом случају тендера. Министарство одбране Индије је саопштило да је забринуто због слабљења одбранбене способности земље и зато намерава да ову празнину попуни "брзом" вантендерском наруџбином у Русији.

Тренутно, Индија поседује 14 подморница, а Кина више од 60. У 2012. години, Индија је закупила од Русије нуклеарну подморницу "Нерпа". У Индији је добила име "Чакра". Према оцени Константина Сивкова, "Чакра" је много супериорнија у односу на бучну кинеску подморницу. Ипак, према мишљењу војног стручњака, Кина и Индија се неће сукобљавати на отвореном мору:

- Кина се сада неће орјентисати на војно ривалство са Индијом. Кинеска флота је већ сада значајно по свом борбеном потенцијалу супериорнија у односу на надводну флоту Индије. Кинескебродске снаге - разарачи "052" и фрегате "056" масовно се граде. Оне су по свом потенцијалу супериорније у односу на снаге, којимарасполаже Индија. Кинеска флота је много моћнија од индијске. Кина своју флоту види као главни фактор супротстављања САД, а не за парирање претњама Индије.

Поред своје главне сврхе - уништавање подморница, са "Амура" се могу испаљивати салве ракета и по надземним циљевима - до шест ракета одједном. Треба рећи, "Амур" није намењен за ношење противракета. Кина не поседује системе ПРО, подводног базирања.