Светске цене нафте падају у ситуацији кад долар у САД расте

28-01-2015 01:55:14 | | Глас Русије, фото: AFP/KAREN BLEIER/ vostok.rs |


Светске цене нафте имају негативан утицај док долар јача у односу на светске валуте, а резерве црног злата у САД расту, сведоче подаци трговине.

По стању у 07.08 по московском времену вредност мартовских фјучерса северноморске смесе Brent је пала за 1,19% - на 49,01 долара по барелу. Цена мартовских фјучерса лаке нафте марке WTI је пала за 1,60% - на 45, 49 долара по барелу.

У уторак су фјучерси нафте порасли за више од 2% кад је индекс долара (курс долара у скупини од шест валута земаља – главних трговачких партнера САД) пао на рекордни минимум од почетка октобра 2014. године по статистичким подацима САД. Између осталог, обим наруџбина робе за дуготрајно коришћење у децембру је неочекивано пао за 3,4% на месечном нивоу док су аналитичари прогнозирали раст од 0,5%.

"Кључни фактор за цене нафте у последњих неколико дана представљало је варирање курсне листе... видели смо извесну слабост долара која је помогла да се одрже цене (нафте – уред.) у току ноћи", агенција Ројтер цитира главног аналитичара CMC Market из Сиднеја Рика Спунера (Ric Spooner). По његовим речима, пад вредности црног злата одражава благо јачање долара у односу на светске валуте.