Украјина у СБ УН: Традиционална хистерија

28-01-2015 10:58:53 | | Глас Русије, фото: REUTERS/Lucas Jackson/ vostok.rs |


Заседање СБ УН, посвећено ситуацији у Украјини, завршено је без неочекиваних момената. Кијев и његови западни покровитељи традиционално су све свалили на „агресивну Русију“. Руска делегација је позвала Запад да уразуми кијевско руководство.

Посматрачи долазе до закључка: мир у Донбасу није повољан ни за Кијев, ни за његовог главног спонзора – Вашингтон.

Повод за сазивање ванредног заседања СБ УН било је недавно гађаје Мариупоља, приликом чега је погинуло 30 особа. Кијев је одмах за трагедију оптужио устанике Донбаса. Представници Доњецке и Луганске републике са своје стране тврде: они немају аритљерију таквог домета. Па и сведоци су видели да су гранате летеле са територије коју су заузеле украјинске трупе.

Све тече по устаљеној схеми. Догађаји у Мариупољу, као и гађање аутобуса у Волновахи и други трагични догађаји на истоку Украјине, користе се традиционално од стране Кијева за подгревање хистерије, изјавио је представник Русије у УН Виталиј Чуркин.

- Оптужбе на рачун устаника се моменатално истичу. Из Кијева одмах стижу позиви западним престоницама да упуте финансијску и војну помоћ. Ипак, чим се пропагандна тачка одради, интересовање за развој сижеа и истрагу нагло пада. Ми позивамо на брижљиву објективну истрагу јануарских трагедија у Волновахи, Доњецку, Мариупољу, као и трагедија које су се десиле раније – између осталог на Мајдану, у Одеси и истом том Мариупољу.

Чуркин је изразио жаљење што су западне колеге током конфликта заузете тиме што што оптужују устанике за све могуће и немогуће злочине. Москва до сад није видела са њихове стране ни један поштен покушај конструктивног разматрања истинских узрока унутарукрајинске кризе и покушај изналажења изласка из настале ситауције. А украјинској партији рата мир у Донбасу није потребан – званични Кијев чак саботира заседања контакт-групе у Минску. Чуркин се обратио с позивом председницима земаља које имају утицај на украјинско руководство, посебно Вашингтону, да прекину да подстичу украјинске јастребове у свему. Кијевску власт треба натерати да седне за преговарачки сто.

Конфликт у Украјини траје скоро годину дана. За време казнене операције, коју украјинске трупе спроводе у Донбасу, погинуле су хиљаде цивила. И у тој ситуацији последње заседање СБ УН још једном је показало: механизми регулисања сличних криза једноставно су разрушени, сматра експерт за питања безбедности, члан Друштвене коморе Русије Дмитриј Галочкин.

- Међународно право сада се налази у кризној ситауцији – када је оно просто деградирало, нема међународних полуга да се договара о некаквим конфликтима. САД спроводе агресивну линију, имају сателите који се такође придржавају политике Америке. Циљеви и задаци су јасни: потребан је рат у центру Европе. То је рат САД са ЕУ, са евром, са евроазијским континентом у целини. То иде на руку Америци, зато што она постоје између осталог валутно уточиште – инвеститори из Европи морају да беже преко океана. Сматрам да овај дијалог у СБ опет неће ни до чега довести.

Мада можда није све тако лоше, како делује експерту. Ипак у Кијеву има и урачунљивих политичара. Према последњим подацима, у Доњецк је стигао лидер друштвене организације Украјински избор Виктор Медведчук. Он се састао са шефовима Доњецке и Луганске народне републике – Александром Захарченком и Игором Плотницким. Према речима секретара за штампу председника Русије Дмитрија Пескова, Кремљ је изразио „опрезни оптимизам“. Како се саопштава, разговор у Доњецку је имао карактер прелиминарних консултација пред предстојеће преговоре у минском формату.

Игор Силецки,

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут