Вакцина против ХИВ-а: када би могло јуче

27-01-2015 11:02:01 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Said Tcarnaev/ vostok.rs |


Русија наставља истраживања која би довела до стварања вакцине против ХИВ. У случају успеха, она би могла да послужи и за лечење, али и као превентивна метода.

Ових дана је Министарство здравља РФ демантовало раније информације које су се појавиле у медијима, о томе да је дошло до суспензије истраживања због недостатка финансирања. У овом тренутку у Русији постоје експериметални обрасци 3 вакцине. Како је изјавио секретар за штампу овог ресора Олег Салагај, сва три препарата су прошла прву фазу клиничких испитивања, а што се тиче једног препарата завршена је друга фаза. Када ће доћи до трећег стадијума, најскупљег и масовног, рано је говорити. Тим пре, што ниједна од већ направљених вакцина није прошла испитивање на том нивоу. Стручњаци говоре, да би уз одговарајуће финансирање, стварање руске вакцине могло бити готово за 5-7 година. Испитивања у Русији се воде од 1994.године.

Члан координационог савета руске друштвене организације „Друштво људи који живе са ХИВ“ Алексеј Бурлак изјавио је за „Спутњик“ да новости поводом наставка истраживања уливају наду:

- Надам се да ће темпо радова бити или као до сада или да ће се појачати. Иако је јасно да се у време кризе, овакви програми развијају спорије, обзиром да се јављају други приоритети- тако је свуда, не само у Русији. Ако би мене позвали да учествујем у тестирању, ја бих наравно ту понуду прихватио. Мислим да је вакцина која омогућава потпуно излечење од ХИВ-а у принципу могућа, неко и негде ће прикупити сво претходно искуство. Не желим да говорим о роковима. Желео бих да свето може брже, желео бих да може јуче...

Руководилац руског Фонда помоћи оболелим од сиде Анастасија Соловјова у интерјуу за „Спутњик“ указује да истраживања отежавају бројне и честе мутације вируса, као и чињеница да се много оболелих не налази под медицинском контролом. Ипак, чињеницу да ће доћи до наставка истраживања требало би поздравити:

- Ако такву вакцину направе у Русији, то ће помоћи и источној Европи и средњој Азији. Русија много ресурса улаже у истраживања, има добру научно-техничку базу, односно постоји шанса. Али, ја не мислим да би требало ставити акценат на то чија је то вакцина- руска или на пример америчка. Ако вакцина буде створена у овом миленијуму, она ће бити тековина читавог човечанства.

Више од половине Руса који живе са ХИВ, заправо не знају да су носиоци вируса- говори Анастасија Соловјова. Зато, према мишљењу експерта, нису само истраживања важна већ и тестирање становништва.

Тимур Блохин,