Литванија се спрема за ``руску окупацију``

24-01-2015 12:09:35 | | Глас Русије, фото: Литванац, спремај се за рат!/ vostok.rs |

Литванац, спремај се за рат!


У једној од најсиромашнијих земаља ЕУ - Литванији, руководство државе је решило да својим грђаним скрене пажњу са свих социјалних проблема - раста цена у вези са увођењем евра, скупог грејања и ниског животног стандарда. Становнике плаше ратом који само што није почео, као и новом окупацијом. Ко је потенцијални окупатор? Наравно - Русија!

Прве репортаже, телевизијске вести, старнице штампаних часописа и интернет издања, покушавају да засене насловима типа "Русија се поново устремила на Литванију! Литванци спремајте се за рат". Буџет за одбрану државе, према наређењу председника био је повећан на 130 милиона евра. Министарство унутршањих послова већ је спровело инвентаризацију свих склоништа и свих просторија које се у том смислу могу користити. Путем средстава јавног информисања становницима се говори "куда да беже и где да се крију ако се огласе сирене", као и коју храну са собом да понесу. Такође, издају се књиге и брошуре у којим је подробно објашњено како се понашати у случају рата.

Интересантно је и индикативно да се у овим публикацијама министарства одбране између редова може прочитати колико је Литванија беспомоћна пред нарастајућом "руском агресијом". У једној од инструкција грађанима се објашњава како указати отпор окупатору. По мишљењу литванских генерала није неопходно борити се са оружјем у рукама, довољно је посећивати демострације, организовати штрајкове или цитат "макар радити лошије него иначе". Такорећи, може се водити тихи, мали рат. Као што је то чинила својевремено Даља Грибаускајте.



У једном интервјуу је она, иначе бивша наставница у Вишој партијској школи КПСС, рекла како је до последњих дана совјетске власти водила- цитат "свој мали рат против совјетског режима". Додуше, она није рекла да се у исто време обилато служила свим предностима које је као партијски чиновник и совјетски радник имала - добила је посебан стан, посебно велику плату, путовала је у иностранство у посете капиталистичким државама.

Но, вратимо се инструкцијама министарства одбране Литваније које даје важан савет становништву. Опет цитат - "У случају објаве рата или неке ванредне ситуације- не паничите, останите мирни и чекајте инструкције стручњака".

Тако ето, стручњаци тамо не схватају реалност. "Ићи на демонстрације и организовати штрајкове" - то је смешно и скоро невероватно. Такве ствари не би дозовлио нити један окупациони режим на свету. Могуће је да литвански аутори не могу да нађу излаз из виртуелног кошмарног света који су сами смислили.

Сергеј Перепелица,