Игре на пепелу Аушвица: дијагноза - "акутна русофобија"

24-01-2015 12:03:47 | | Глас Русије, фото: REUTERS/Pawel Ulatowski/ vostok.rs |


Богохулно и цинично - тако је по мишљењу шефа дипломатије РФ звучала изјава његовог пољског колеге. Министар спољних послова Пољске је у радио емисији рекао да су логор Аушвиц у Освенциме ослободили Украјинци. Доказ, по мишљењу министра Схетине, је то што су операцију спроводили војници Украјинског фронта. Зашто пан Схетина, историчар по образовању- погрешно тумачи општепознате чињенице? Неки стручњаци сматрају да он болује од "акутне русофобије".

Требало би рећи да сличне изјаве из уста европских политичара у последње време више нису неочекиване. Али, свеједно, ове изјаве тиме нису мање богохулне, прокоментарисао је наступ свог колеге шеф дипломатије Русије Сергеј Лавров:

- Изјава пољског министра да су Освенцим ослободили Украјинци - једноставно не могу да коментаришем. Освенцим је ослободила Црвена армија. Тамо су били руски, украјински, чеченски, грузински, татрски војници. И покушај да се игра на карту националистичких осећања у овој ситуацији је апсолутно богохуло и цинично.

Руско Министарство иностраних послова је изјавило да не верује у незнање и необавештеност пољског министра, по струци историчара. Ради се, очигледно, о нечем другом. "Сматрамо да би требало престати ругати се и исмевати историју и у антируској хистерији показивати непоштовање при сећању на оне који су своје животе дали ради ослобођења Европе", говори се у изјави спољнополитичког ресора земље.

Пољски министар, изговарајући своје "историјске" речи, није одговарао на питање водитеља програма- конкретно, зашто председник Русије Владимир Путин није позван на званично обележавање ослобађања нацистичког концентрационог логора Аушвиц. Схетина је покушао да објасни да позивнице заправо нису ни слате. Ипак, из медија се дало сазнати да је на обележавање годишњице позван украјински лидер Порошенко. Да, и други европски лидери се спремају да иду у Пољску, коментарише директор Европског центра геополитичке анализе Матеуш Пискорски:

- Вероватно шеф дипломатије Пољске, иако по струци историчар, није могао да неђ друго логично објашњење за оно што се догодило- одсуство формалног званичног позива за Владимира Путина. Он је покушао да нађе објашњење и нашао је тако апсурдно, да оно чак и овде у Пољској изазива смех. Не би се смело до те мере манипулисати историјом.

Више од тога, подвлачи политиколог, министар Схетина, говорећи о Украјинцима, који су слободили Освенциме, заборавио је на учешће Пољака. Јер, део Украјинског фронта била је и Друга народна пољска армија генерала Кароља Сверчевског.

27. јануара у музеју на месту бившег нацистичког логора Аушвиц биће обележена годишњица ослобођења. Током година постојања концентрационих логора "Аушвиц- Биркенау", у њима је било убијено око милион и по људи. И присуство Путина на обележавању годишњице требало је да буде подсећање на то, ко је заправо ослободио овај логор смрти, о чему чланови ЕУ из Источне Европе желе да забораве, уверен је професионални ловац на нацистичке злочинце, шеф јерусалимског одељења Центра Симона Визентала, доктор Ефраим Зуров.

- Мотивација за ову кампању је очигледна: постојање колаборациониста у готово свим земљама Источне Европе и учешће представника ових држава у масовним убиствима. И уместо да се искрено укаже на то да је прошлост била погрешна и да се улога и дело злочинаца осуди, ове државе на све начине покушавају да подвуку своје страдање при совјетској власти.

Главна идеја церемоније у Освенциме, јесте сећање на то да је отпор нацизму био могућ само она када су се све антифашистичке снаге ујединиле, заборавивши на политичке и идеолошке разлике, пред смртном опасношћу. То је важило тада, током Другог светског рата, а важи и данас када нацизам поново подиже главу.

Игор Силецки,