У Москви је отворена изложба "Руски поглед на Монако"

19-01-2015 07:09:46 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Изложбу фотографија "Руски поглед на Монако" у оквиру године Русије у Монаку у московској "Приватној галерији Мамонтова" отворио је шеф владе кнежевине Мишел Роже.

"2015. година је званично проглашена за годину Русије у Монаку, а манифестације су почеле у кнежевини у конгресном центру „Грималди Форум Монако“ 19. децембра 2014. Односи између Русије и Монака су одавно успостављени, од краја 19. века и они су за нас врло драгоцени", рекао је Роже на отварању изложбе у петак у присуству званичне делегације. На изложби су приказане ретке фотографије из архива кнежевскго Дворца и фотографије из наших дана руског фотографа Арсенија Росихина.

По Рожеовим речима, у културном програму године Русије има укупно око 140 догађаја, који ће бити одржани у Монаку 2015. године. У кнежевини ће се одржати изложбе, концерти класичне музике и позоришне и балетске представе, између осталог, балет "Укроћена горопад" с уметницима Бољшог театра под руководством директора и главног кореографа Балета Монте-Карла Жана-Кристова Мајоа, опера Шостаковича „Леди Магбет из Мценског среза“, концерт Јурија Башмета, изложба у кнежевском дворцу, посвећена династијама Романов и Грималди, изложба Александра Васиљева „Дјагиљев и мода његовог доба“ и изложба „Од Шагала до Маљевича: револуција авангарде“.

"Такође, први пут ћемо организовати руске покладе, и то не само у Монаку, већ и на целој Азурној обали, у програму године су и руско-француске гастрономске сезоне", додао је он.