Отварање изложби „Светска азбука“ и „Календар Пирели“ у Москви

04-01-2015 04:38:07 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Две изложбе „Светска азбука“-ч увеног француског фоторепортера Марка Рибу и „Календар Пирели 2015“- чији је аутор ове године Стивен Мејзел, биће истовремено отворене у Мултимедиа Арт музеју у четвртак, саопштила је служба за односе са јавношћу овог музеја.

Марк Рибу је освојио многе престижне међународне награде, био је на челу светски познате агенције „Магнум“ 1975-76.године. Радови Рибу се налазе у колекцијама Музеја савремене уметности у Њујорку (МоМА), Чикашког Института уметности, Париској националној библиотеци и у другим музејима.

На изложби ће бити представљено више од 160 фотографија, међу којима и неке које се сматрају најважнијим фотографијама 20.века: „Радник молер на Ајфеловом торњу“, фотографија учесника демонстрација против рата у Вијетнаму, али и радови који су широј публици практично непознати. Марк Рибу је пропутовао читав свет, он је био један од првих фотографа који је после Културне револуције посетио Кину и направио чувену фоторепортажу. Марк Рибу је посетио и СССР. Сада су изложени јединствени кадрови које је снимио у Москви тада.

Без обзира на његове године, Марк Рибу наставља да ради и верује да су његови најбољи снимци тек пред њим. „Могућност да се види и фотографише лепо лице или магловити пејзаж изазива таква осећања као да на пример слушам музику. То ми помаже да живим“-говори фотограф.

Пирелијеве девојке

Легендарни календар „Пирели“ који је прошле године обележио свој 50-рођендан, 2014.године, дело је америчког фотографа Стивена Мејзела, који је током 20 година био аутор фотографија на нсловним страницама италијанског часописа Vogue, а већ 10 година он је незаменљиви фотограф модне куће Prada .

У стварању овог календара учествовала је гуру модне индустрије знаменита Карин Ројтфелд, која је била на челу француског Vogue читавих 10 година. Она је инспирисала Мејзела да створи провокативни израз модела. Ове године хероине календара су Рускиње Наталија Водјанова и Саша Лусс, Американке Џиџи Хадид, Кендис Хафин, Керолин Марфи и Камерон Расел, као и Бразилке Изабела Фонтана, Адријана Лима и Ракел Цимерман, Енглескиња Карен Елсон, Порториканка Џоан Смолс и Немица Ана Еверс.

„Чини ми се да управо ови модели и јесу врста модног оријентира у савременом свету. Оне представљају стереотипе који нам данас диктирају мода и „систем звезда“. Хтео сам да створим не само концептуални календар, већ 12 снимака апсолутних хероина овог времена“- говори Мајзел.

Светска премијера календара била је одржана у Милану крајем новембра.

Обе изложбе ће трајати од 18.децембра до 1.фебруара.