У Израелу прославили 200. годишњицу рођења Љермонтова

24-12-2014 04:36:22 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/ Oleg Ignatovich/ vostok.rs |


Израел се прикључио десетинама земаља, у којима су прославили 200. годишњицу рођења Михаила Љермонтова под окриљем Руссотрудничества, који сматра јубилеј великог књижевника једним од својих главних праваца рада ове године.

У Тел-Авив је стигао шеф тог ресора Константин Косачов заједно с групом делатника руске културе. У Руском културном центру је одржан интерактивни "округли сто". На зидовима дупке пуне сале се налазила изложба слика према мотивима љермонтовљевих дела, рецитоване су песме на руском и ивриту, певале су се романсе.

"За нашу федералну агенцију 200. годишњица рођења Љермонтова је једна од основних тема ове године. Организујемо одговарајуће акције у свим без изузетка Руским центрима науке и културе по читавом свету – имамо их више од 60… У Израелу су биле велике манифестације. Ми смо се трудили да приђемо максимално стваралачки нашим акцијама, да не будемо досадни, да будемо слични самом Михаилу Јурјевичу Љермонтову", - рекао је Косачов новинарима.

"Округли сто", например, био је стилизован као за спиритистичку сеансу, популарни салонски обред из 19. века, његови учесници – грађани Русије и Израела – по реду су причали о томе какву улогу стваралаштво Љермонтова игра у њиховом животу, обраћајући се директно самом песнику. Заменик шефа Савеза рускојезичних писаца Израела Леонид Финкел је показао књигу љермонтовљевих дела, за коју је пре неколико десетина година утрошио читаву своју прву студентску стипендију. Она је била веома мала. "Ви, Михајле Јурјевичу, не можете да то схватите, Вас је бака подржавала. Ова је књига из 1891. године. Она је увек са мном, носио сам је годинама преко више мора", - испричао је он.

"Вероватно још не знате, Тархане је посетило више од 400 хиљада људи. Међу њима је био дечак из трећег разреда, из мањег градића. Близу храста, који сте некад засадили, он је написао песму: "Уживајући у лепоти, кришом понесеш из Тархана храстов листић посут росом, поглед песника, ветар и кишу". Не чини ли Вам се, Михајле Јурјевичу, можда се родио песник, велики песник?" – питала је заменик директора музеја-забрана "Тархани" Јелена Родина. У стваралачкој акцији су учествовали такође директор Сверуске државне библиотеке стране књижевности "Рудомино" Јекатерина Генијева, професор Универзитета "Давид Бен-Гурион" Хамутал Бар-Јосеф, преводилац љермонтовљевих дела на иврит Генадиј Гонтар. У културном центру је откривена изложба радова сликарке Људмиле Григорјеве-Симјатицке "Размишљање о Љермонтову", слике су изведене у реткој техници "поцепаног папира", одржана је промоција дизајнерског пројекта "Кутић епохе", који приказује слике из обичног живота Љермонтовог доба.

"Ту смо међу пријатељима. Име и стваралаштво Љермонтова опет уједињује наше земље и народе… Земље Израел и Русија у савременом бурном свету не губе једна другу, не говоре различитим језицима", - рекао је Косачов.

Ова година је објављена у Русији годином Љермонтова. 15. октобра је обележена 200. годишњица његовог рођења.