Прва сабрана дела Лава Толстоја у 90 томова

14-01-2015 04:20:04 | | Глас Русије/ vostok.rs |

www.Tolstoy.ru


Пројекат "Читав Толстој једним кликом" је завршен. На Интернету се појавила потпуна електронска верзија јединствених 90-томних јубиларних сабраних дела Лава Толстоја, у чијем стварању је учествовало 3000 волонтера из 49 земаља, саопштила је прапраунука писца Фјокла Толстој на конференцији.

Прва и једина сабрана дела Лава Толстоја у 90 томова која немају премца у свету и у која су ушла сва пишчева дела, укључујући скице и дневнике, издавана су 30 година – од 1928. до 1958. године у ограниченом тиражу од свега 5 хиљада примерака.

Три хиљаде волонтера из 49 земаља одазвало се на наш позив на Интернету и помогло је да се редактира дигитализовано издање од 90 томова свега за 541 дан, рекла је Толстој. Како би електронска верзија сабраних дела била максимало блиска оригиналу, добровољци су три пута ишчитали 46820 страна.

Овај пројекат се може назвати оваплоћењем сна Толстоја који је сањао да се добри људи уједињују ради важних дела – рекао је саветник председника РФ за културу, прапраунук писца Владимир Толстој. Он је додао да данас покушаји да се вратимо академском издању наишли су на тешкоће, пошто академско издање треба да буде направљено на основу аутентичних рукописа, оно не може да буде просто прештампано с претходних издања, то је грандиозни посао.

Остварен је још један Толстојев сан – он је одустао од ауторских права како би његова дела могао да чита свако. Сада је то могуће на Интернету, тако да то није крај, већ тек почетак нашег пројекта, тек сада читаоци ће почети да се упознавају са непознатим широком кругу делима Толстоја – скицама и девницима, издаваним у врло ограниченом тиражу, рекла је Фјокла Толстој.

Према речима писца Павла Басинског, управо дневници главно су Толстојево дело, а не његови романи. Али раније они су били практично недоступни због недоступности ретког издања у 90 томова, сада се десио грандиозни догађај – додао је Басински.

"Читавог Толстоја једним кликом" можете да прочитате на сајту
www.Tolstoy.ru.