Герман: Култура треба да обједини људе и да буде територија сарадње

14-11-2014 02:46:59 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Култура треба да обједини људе и да буде територија сарадње, сматра режисер Алексеј Герман, који због политичке ситуације и проблема око финансирања не може да заврши свој последњи руско-украјинско-пољски филм "Под електричним облацима".

Филм који се ради у копрудикцији Русије, Украјине и Пољске сниман је првенствено од новца који није државни, уз учешће министарства културе Русије и Госкино Украјине.

Ми радимо у врло неповољно време за копродукцију. Да није било трагичних догађаја који деле Русију и Украјину, ми бисмо одавно завршили филм, рекао је за РИА Новости Герман.

Према речима режисера, удео државног финансирања у његовим филмовима Последњи воз, Харпастум, Папирни војник никада није премашивао 20%.

Увек тако радимо. Већи део новца код нас је недржавни. Нама су помагали дивни људи, захваљујући којима је пошло за руком да завршимо снимање, – наставља Герман. По речима режисера, филм је већ монтиран, озвучен, остали су још технички моменти, који захтевају дораду, као и додатна средства.

- Ми се трудимо из све снаге, али све је врло тешко. Због наивности увек ми се чинило да култура треба да буде територија сарадње између земаља и да ће светска премијера руско-украјинско-пољског филма показати да нас култура спаја, условно, да прожима наше ткиво, али то није баш тако и то ме плаши.

Према речима Германа, отприлике иста прича је била око филма Папирни војник, који је 2008. године добио Сребрног лава у Венецији за најбољу режију.

После рата у Грузији сви су се према нама односили врло пажљиво. И сада нико не помиље даље догађаје, шта ће бити са Украјином, како ће се развијати наши односи, – резимирао је Герман.

Снимање филма је завршено у марту. Оно је протицало у Одеси, Харкову, Дњепропетровску и код Санкт-Петербурга. Главне улоге у филму играли су Чулпан Хаматова, Анастасија Мељникова, Мераб Нинидзе, Алексеј Вертински, Луи Франк, као и млади глумци из Русије, Украјине и Пољске. Копродуцент филма је пољски режисер Кшиштоф Зануси. Од стране Русије продуценти су били Артјом Васиљев, Андреј Савељев и Рушан Насибулин. Филм говори о судбини наших савременика који, без обзира на све тешкоће, остају своји.