Ермитажу поклонили колекцију америчке савремене уметности

11-11-2014 02:43:19 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Амерички историчар уметности, галериста и колекционар Хелен Драт Инглиш поклонила је Ермитажу у част 250-годишњице колекцију савремене уметности САД, коју процењују на око два милиона долара, преноси дописник РИА Новости.

Председник Фонда музеја Ермитаж у САД Павел Родзјанко саопштио је за РИА Новости да колекција има 74 предмета и да се процењује на око 2 милиона долара. Међу њима су и предмети од керамике, стулице, брошеви, зидни мотиви. Аутори су углавном Американци, али међу њима има и европљана који су на сталној основи излагали своје радове у САД.

Скоро свака ствар у колекцији је јединствена. На пример, у западној Вирџинији 2000. године две уметнице су решиле да направе брош поводом самита Русије и САД 2000. године. На њему је представљен амерички орао који је укрстио крило са руским орлом, истакао је Родзјанко.

Он је прецизирао да је колекција за сада у путу, да ће се излагати у Ермитажу од другог децембра. Према речима Родзјанка, то ће бити прва изложба америчке уметности у Русији у последњих неколико година.

Како извештава дописник РИА Новости, свечано вече у Њујорку поводом годишњице музеја, посетио је директор Ермитажа Михаил Пиотровски. Почасни гости су уметници чија су дела ушла у колекцију поклоњену Ермитажу, као и сам дародавац – Хелед Драт Инглиш.

Односи између Русије и САД, две земље подељене океаном, могу да се развијају помоћу доследног дијалога. Осећајући узајамну радозналост и поштовање према међусобним достигнућима у уметности и култури, наши народи могу и даље да сарађују у политичкој, социјалној и клутурној сфери, рекла је мецена.