Добротворни концерт "Балет без граница" биће одржан у Бољшом театру

10-11-2014 02:41:42 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Грандиозни гала-концерт ће бити одржан у Бољшом театру 7. децембра у знак подршке Кијевске кореографске школе. Аутор идеје и уметнички руководилац пројекта је првакиња балета Бољшог театра, народни уметнк Русије Светлана Захарова, - саопштили су РИА Новости у прес-служби позоришта.

Тог дана на историјској позорници Бољшог театра наступиће водећи светски играчи.

Кијевска школа је једна од најбољих балетских школа бившег Совјетског Савеза. Њу сам похађала 5 година. Ту сам направила прве кораке. Одавде је почео мој пут у велики балет. Када сам имала 15 година, напустила сам школу да бих студирала у Петербургу. Затим сам наступала у Маријинском театру, а данас играм у Бољшом театру. После много година сам посетила своју алма-матер. Протекле године сам дошла у Кијев да би играла партију у "Жизели" с балетском трупом Украјине, - рекла је РИА Новости балерин.

Према речима Захарове, посета балетској школи је оставила двојаке осећаје. Драго јој је било да види талентоване дечаке и девојчице, који као и она раније, сањају да балету посвете свој живот. Међутим, била је тужна, када је видела стање, у којем се налази школа. Зграда је већ оронула, потребна је хитна оправка. Сазнало се да је зими овде хладно, прозори су у грозном стању, кров прокишњава, постоје опасне зоне где може доћи до урушавања.

Све то није ме могло оставити равнодушном. Деца морају да уче у добрим условима, свакако, ништа не сме да угрожава њихово здравље. Зато ми је пала на памет мисао о добротворном концерту, који би помогао да се прикупе средства за оправку зграде Кијевске кореографске школе, што је било сасвим природно. Захваљујем мојим колегама и колегиницама, који су завршили Кијевску школу, а који су данас праве балетске звезде, који су се одазвали мом позиву да учествују у таквом концерту. Захваљујем Бољшом театру, који је у ту сврху пружио своју главну позорницу, рекла је Захарова.

У програму ће учествовати Светлана Захарова (Бољшој театар), Алина Кожокару (Енглески национални балет), Иван Путров (Велика Британија), Леонид Сарафанов (Михајловски театар). У гала-концерту ће учесници наступити са својим партнерима, међу којима су Наталија Осипова (Краљевски балет Ковент-Гарден), Јана Саленко и Дину Тамазлакару (Берлински државни балет), Денис Родкин (Бољшој театар), Патрик Бана (Француска).

Што се тиче познатог играча и кореографа Патрика Бана, како је испричала руска балетска првакиња, он је припремио специјалну тачку за то вече, коју ће они извести заједно у Бољшом театру, где ће бити одржана руска премијера тог дела.

Тачку, која се зове Digital Love, кореограф је посветио жртвама катастрофе малејзијског Бојинга. За Патрика, према његовом признању, "игра са Захаровом је слична шетњи кроз Забрањени град, где вас позива да играте последња кинеска императорка. Као да се дешава нешто немогуће. Ова тачка се изводи уз музику Гендела и Пино-Кинтана. Аутори костима су Стефани Бојерли и Светлана Захарова.