Музеј Викторије и Алберта представиће у Москви изложбу о Шекспиру

30-10-2014 02:32:50 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Две изложбе, посвећене 450. годишњици Вилијама Шекспира, представиће лондонски Музеј Викторије и Алберта у просторијама Позоришног музеја који носи име Бахрушина у Москви, од 30.октобра до 15. јануара.

Једна изложба носи име „Фотографиши Шекспира:150 година сценске фотографије“, а друга „Половина: глумци на фотографијама Сајмона Ананда“. Обе изложбе се одвијају у оквиру унакрсне године културе Русије и Велике Британије.

У оквиру изложбе „Фотографиши Шекспира“ биће представљено 37 поставки шекспирових драматуршких дела: 60 фотографија из позоришног одељења Музеја Викторија и Алберт, као и 37 фотографија, које је послао Шекспирово позориште „Глобус“.

Ове фотографије показују различите приступе поставкама дела Шекспира у Великој Британији од 19.века до данашњих дана. Поређење историјских и савремених фотографија- то је специфична студија сценографије, костима и режисерских интерпретација ових дела у разним временима.

Друга изложба, која ће бити представљена у Москви, „Половина: глумци на фотографијама Сајмона Ананда“, представља веома интересантно искуство фотографисања глумаца пола сата до почетка представе. Четвртину века Ананд је фотографисао извођаче тачно пола сата до подизања завесе, онда када је напетост највећа.

Према речима Ананда, посебно је интересантно посматрати глумце у тим тренуцима. На тим фотографијама гледаоци могу видети тај тајанствени свет шминкернице, да се упознају са неким глумачким ритуалима и традицијама.

Музеј Викторије и Алберта највећи је светски музеј примењене уметности и дизајна. У музеју се чува богато наслеђе светских култура, које обухвата период од 3 хиљаде година. Представљени су керамика, намештај, стакло, украси, предмети моде, фотографије, скулптуре, тканине и слике.