Италијански град Матера изабран за Европску престоницу културе 2019

17-10-2014 02:19:29 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Древни град Матера, који се налази у јужној Италији, у петак је одлуком међународног жирија био проглашен Европском престоницом културе 2019. године, саопштило је Министарство културе Италије.

Одлука жирија кога је чинило шест италијанских и седам иностраних независних експерата, била је предата министру културе Италије Дарију Франческинију. Током последње фазе избора, чланови жирија су бирали између шест италијанских градова - Равене, Каљари, Леће, Перуђе и Сијене. За Матеру, чији је стари део у потпуности издубљен у стенама и део је Светске културне баштине УНЕСКО, дало је гласове седам од три наест експерата.

Раније је Европска престоница културе био бугарски град Пловдив.Идеја да се сваке године проглашава културна престоница Старог света припада грчкој глумици, певачици и политиачарки Мелини Меркури. Њену иницијативу је потврдио Савет ЕУ, а 1985. године Атина је била прва проглашена престоницом културе. Али, коначну одлуку доносе не националне власти, већ међународни експертски жири.

Одлука о додели статуса престонице културе старог континента, обично не изазива само интересовање код многобројних туриста, већ и омогућава да се на тај начин омогуће додатне финансије за рестаурацију споменика и да се реализују крупни културни пројекти. Очекује се да ће овим поводом Матера сада добити око 30 милиона евра у име развоја.

Лепота и оригиналност древне Матере много су пута привлачили кинематографе. У овом граду снимљено је више од десет филмова, међу којима и класика „Еванђеље по Матеји“ Пјера Пазолинија и „Страдање Христово“ Мела Гибсона.