Руски филм очима македонске деце

17-10-2014 02:16:41 | | Глас Русије, фото: Flickr.com/Jaime Pérez/cc-by/ vostok.rs |


Руски филм Часна пионирска, снимљен 2013. године, учествовао је у разним домаћим и страним фестивалима и први пут је био приказан на дечијем филмском фестивалу Џифони у главном граду Македоније, Скопљу.

Радња филмског фестивала дешава се 70-их година прошлог века, за време Совјетског Савеза. У филму се поставља питање избора између дуга, пријатељства и љубави. Његови главни јунаци, два друга средњошколца, припремају се за школску представу поводом јубилеја пионирске организације. Истовремено, у опасности је живот њиховог вољеног пса који је спасао једног од дечака приликом пада у реку за време пецања: од пса желе да направе капу. Дечацима предстоји тежак избор: или да спасу четвороножног пријатеља и да изневере школски колектив, или да играју у представи и да не спасу свог љубимца.

Према речима режисера Александра Карпиловског, овај филм је у његовој каријери врло значајан:

- То је мој деби у дугометражном филму. Да кажем искрено, када сам завршавао више режисерске курсеве ГИТИС-а, тада сам рекао да ћу снимати само филмове за децу. Али нажалост, својевремено, дечији филмови нису били никоме потребни. И коначно ми је писац Михаил Сеславински понудио да екранизујем његову књигу прича. Веома ми се допала атмосфера његове књиге. Сиже према којем пас доспева у невољу предложио је наш сценариста, пошто у књизи тога нема. Ми смо одмах прихватили идеју сценаристе и почели да је реализујемо. Морам да признам да је за мене овај филм скоро аутобиографски. У њему сам се окренуо свом детињству. Растао сам управо у то време, 70-их година. Зато оно што је приказано у филму, поред сижеа и фабуле, потпуно сам доживео. У тој култури је заиста било живо тотално осећање подвига, дуга. Децу су позивали на то да треба бити херој. Када сам снимао овај филм, имао сам задатак да направим филм за породично гледање. Тачније, за данашњу децу тамо се покрећу морални проблеми, а њихови родитељи који имају преко 30 година, сећају се још и свог детињства, носталгије за прошлим. Мени се чини да по завршетку пројекције одрасли и деца имају о чему да поразговарају.

Филм Часна пионирска учествовао је у различитим фестивалима 2013. године. Сада је стигао и у Македонију. Александар Карпиловски врло високо цени такву пажњу према филму.

Увек је пријатно када је фестивалска судбина филма тако добра. Када радиш, желиш некакав ефекат, како би имао осећај да ниси радио узалуд. И зато када филм позивају на један фестивал, други, трећи, или као сада у Македонију, то радује. Продуцент Владимир Јесинов који је био са филмом у Скопљу, рекао је да су га примили одлично.

О томе какав је пријем филму Часна пионирска био пружен на фестивлу Џифони, говори продуцент Владимир Јесинов.

- Реакција је била необична. Нешто слично нисам чак могао да замислим. Истина, на почетку, када сам пет минута пре завршетка пројекције ушао у салу, зачудио сам се како је тихо. А затим, када се одједном испоставило да је пас жив, видое сам у сали праву буру емоција. После филма деца ме сат и по нису пуштала са сцене, постављала су ми разна питања: о томе како смо га снимали, о смаом псу. Уопште, филм је заживео и у Македонији.

Према речима режисера и продуцента, сада је већ завршено снимање и припрема се монтажа новог филма, наставка Часне пионирске, Часна пионирска-2. Јунаци су порасли, 12-годишњи дечаци су постали 14-годишњи момци. За њих су већ актуални други проблеми. Обојици предстоји избор између љубави и пријатељства. Ндамо се да ће филм постићи успех код публике.

Григориј Соколов,