Дани руске културе ће бити одржани у Јерменији

07-10-2014 01:38:26 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Дани руске културе ће бити одржани од 7. До 10. Октобра у Јерменији на иницијативу Театра поезије CREDO из Карелије, саопштио је за РИА Новости руководилац прес-службе јереванског представништва Федералне службе за послове ЗНД и везе са сународницима у иностранству Лиана Азојан.

У оквиру пројекта у Јеревану, Ванадзору и Ечмиадзину биће организоване презентације, школске и креативне манифестације, усмерене на повећање интересовања за учење и популаризацију руског језика, књижевности и народне културе Руског Севера на територији Јерменије.

За студенте и предаваче Јереванског универзитета и Вандзорског педагошког универзитет планиране су отворене лекције, семинари и округли столови професора катедре за руску књижевности и новинарство Петрозаводског универзитета Ирине Спиридонове и доцента катедре за руски језик Андрејуа Котова. Слушаоцима ће бити представљена палета боја руске књижевности 20. века и особености руске језичке слике света.

У Руској школи Ечмиандзина ће бити одржан округли сто за педагоге, посвећен иновационим методикама предавања руског језика као страног. Према мишљењу Лиане Азојан, важна страна пројекта је то што ће се манифестације одвијати како у Јерменији, тако и у Петрозаводску. Од 14. до 16. октобра делегација из Јеревана на челу са доктором филологије, председником јерменске асоцијације русиста, професором Јереванског универзитета Лианом Матевосјан посетиће Петрозаводск.

У оквиру посете ће бити одржани званични сусрети са предтавницима администрације града, лекције и семинари за студенте филолошког факултета Петрозаводског универзитета, округли сто Руски језик у образовном простору Јерменије, уз учешће руководиоца Руског центра Јереванског универзитета Арусјак Нересесјан. На коцертном програму Мелодије јерменске душе на територији Карелије млади јеревански глумци и музичари Пап Погосјан и Ајк Карапетјан ће извести фрагменте монодраме Ара Прекрасни (посвећене Сергеју Параџанову), открити тајне бајки и легенди древне Јерменије.

Пројекат се реализује уз подршку фонда Руски свет, администрације Петрозаводска, градске владе Ечмиадзина, Руског центра Јереванског универзитета и представништва Россотрудчњичества у Јерменији.