Премијера Паганинијевог концерта за гитару са оркестром биће одржана у Москви

25-09-2014 01:17:48 | | Глас Русије, фото: freeimages.com/ vostok.rs |


Шести велики фестивал Руског националног оркестра биће одржан у Москви од 26. до 28. септембра. У својој историји он је постао неодвојиви део музичког света престонице и својеврсна тачка одбројавања за нову концертну сезону.

У оквиру манифестације 26. септембра у Москви, у Концертној сали Чајковски, бити одржана светска премијера концерта за гитару са оркестром познатог британског композитора Стивена Госа, компонованог на основу велике сонате Ла-мажор Никола Паганинија.

У програму концерта ће учествовати добитник многих престижних награда светских гитарских конкурса, легенда класичне гитаре Артјом Дервојед и победник трећег Московског међународног конкурса виолиниста који носи Паганинијево име, виолиниста-виртуоз Иван Почекин, саопштавају организатори.

На концерту гости ће моћи да чују виолину чувеног кремонца Карла Бергонција, која је некада припадала самом Паганинију, „сада ће Почекин свирати на њој један од најпопуларнијих концерата великог Италијана – Други виолински (Кампанела)“. Са своје стране, изведбу Дервоједа ће пратити Руски национални оркестар, који је 2008. године ушао међу 20 најбољих оркестара света.

Концертом ће дириговати један од данас најпознатијих музичара и оснивач Руског националног оркестра, Михаил Плетњов. Маестро, као и сам Руски национални оркестар, никада раније није сарађивао са гитаристима, али за концерт Паганини-гала направио је изузетак, истичу организатори.