Министарство културе: скитско злато да се врати на Крим

21-08-2014 12:28:41 | | Глас Русије, фото: Новоросс.info/ vostok.rs |


Захтеви Украјине у вези са поставком изложбе и сктиским златом не би требало да сметају повраћају експоната на Крим, изјавио је саветник министра културе Русије Кирил Рибак.

Министарство културе РФ пажљиво прати развој ситуације у вези са изложбом „Крим- златно острво у Црном мору“, као и покушаје Украјине да докажу своје законско право, као и целокупно деловање Музеја Аларда Пирсона.

Према његовим речима, јасно је да Холанђани покушавају да избегну улогу арбитра и да са себе скину све обавезе и могуће захтеве.

Ипак такву позицију је тешко прихватити као оправдану са правне тачке гледишта, обзиром да би према споразумима и нормама грађанског законодавства и међународног права, експонати требало да буду враћени у оне институције, где су се увек чували.

Претпостављамо да захтеви министарства културе Украјине не би требало да сметају испуњавању споразума у вези са одржавањем изложбе и повратку експоната музејима Крима. Било које другачије решење би створило врло опасни прецендент нарушавања принципа целовитости музејских колекција.


Са своје стране, власти Крима сматрају одлуку холандског музеја промишљеном, али се надају ипак да ће питање о предаји експоната колекције бити решено у њихову корист, саопштио је заменик председника Савета министара републике Дмитриј Полонскиј.

Мислим да ће питање сктиског злата бити решено у корист Крима, обзиром да имамо веома јаку правну позицију која може да докаже да се колекција мора вратити на адресу свог сталног боравишта, на Крим. Сматрали смо и сматрамо да ће правда тријуфовати.