Публика на фестивалу у Салзбургу приредила овације диригенту Федосејеву

18-08-2014 12:25:24 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Публика Салсбуршког фестивала, једног од најспрестижнијих у свету класичне музике, приредила је овације прослављеном руском фиригенту Владимиру Федосејеву, који је наступио са салцбуршким оркестром Моцартеум.

Народни уметник СССР Владимир Федосејев од 1997. до 2005. године био је музички руководилац Бечког симфонијског оркестра. Упоредо са другим диригентима Федосејева су ове године позвали да наступи са главним оркестром Моцартовог града у циклусу концерата посвећених чувеном композитору. Под управом Федосејева у Великој сали Моцартеума (музички универзитет Салцбурга и музичко друштво везано за њега) изведена је 28. симфонија Моцарта, свита Чајковског бр. 4 Моцартиана и Трећа симфонија Бетовена.

Овај оркестар је одлична. Не просто добар, добрих оркестра је много, већ управо одличан. Они имају душу и мозак. И имају интересовање за музику и за пробе, што се не среће тако често, рекао је Федосејев за РИА Новости после концерта, после аплауза и узвика „браво“, праћених карактеристичним за Салцбург ударањем ногама о под у знак посебног одобравања.

Федосејев је истакао посебно место Салцбурга и његовог фестивала у свету музике. То је највиши ниво. Овде је жив дух Моцарта, Бетовена, дух диригента Херберта фон Карајана, диригента Карлоса Клајбера. Овде се чува одлична традиција и овде је посебна публика, сматра Федосејев.

Главни догађај фестивала ове године по мишљењу чувеног диригента јесте поставка Вердијеве опере Трубадур (редитељ Алвис Херманис, диригент Даниел Гати), уз учешће Ане Нетребко и Пласида Доминга. Ову представу која је добила одушевљене одзиве критике и публике преносило је неколико европских канала, укључујући руски Култура.

Према речима Федосејева, важно је да фестивал предтавља најбоље обрасце савремене музике и даје шансу младим извођачима које бира у оквиру специјалног програма. Између осталог на фестивалу су изведене светска премијера опере француског композитора и диригента Марка-Андреа Далбавија Шарлота Саломон. То је био велики успхе, истакао је диригент.