Изложба цртежа кинеских ђака у Москви: гасовод као симбол пријатељства двеју земаља

09-08-2014 12:03:59 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Свет око нас очима кинеске деце. У Москви је у току изложба цртежа „Чисти прозори детињства“. Изложено је преко 100 радова пекиншких ђака урађених у различитим жанровима и техникама. Радни дани и празници, дечји снови, проблеми екологије и достигнућа рођене земље представљају теме цртежа приказаних у Москви.

Најмањи уметник има само шест година. У Ифањ је приказао типичну слику јутра у Пекингу – колективну гимнастику на улици. На његовој слици вежбе изводе представници различитих националности, не само Кинези. Тако је шестогодишњи уметник изразио мисао о уједињујућој снази спорта.

Један од организатора изложбе у Москви је Фонд „Сун Цинлин“. Представник и руководилац кинеске делегације Ше Ђин говори о плановима дружењу малих уметника из Кине и руских колега:

- У току недеље имаће заједничка предавања с децом из Русије. Обучаваћемо Русе традиционалном кинеском сликарству, различитим начинима наношења цртежа на папир, као и раду с тушем. А руски вршњаци ће показти шта они знају. Тако ће млади уметници размењивати искуство. Самим тим, моћи ће боље да се разумеју, да стичу знања, која ће им бити потребна у будуће. И руско и кинеско сликарство има богату историју. Деца имају шта да науче. Али главно је да ће се сигурно дружити.

На изложби има много радова на којима се приказују добросуседски односи између Русије и Кине. Један од њих учесници изложбе намеравају да предају Владимиру Путину. На слици која је израђена у стилу „гохуа“ руска и кинеска деца с Кремљем и Великим кинеским зидом у позадини пуштају ваздушне змајеве. То је заједнички рад два пекиншка ђака. По речима самих аутора, то је оваплоћење њиховог сна.

Четрнаестогодишња Ли Цилањ се занима за руску културу, зато је слику такође посветила Русији. Девојчица ју је назвала једноставно - „Пријатељство“:

- То су Рускиња и Кинескиња. Држећи се за руке оне лебде изнад земље. Није случајно што сам их насликала заједно. Русија и Кина су два највећа суседа. Осим тога, добри су другови. Ево, ови голубови који се налазе поред мојих девојчица, симболизују чврсто пријатељство. Овде сам написала „здраво“ на руском језику. То је засад једина реч коју сам научила.

А поред је још један рад на којем су приказани односи између Русије и Кине. Његов аутор, 14-годишња Хан Јујтун објашњава:

- То су карте Русије и Кине. Двојица наших лидера се рукују после потписивања уговора о гасу. Ево цевовода који ће повезати наше земље. Желела бих да у Москви нађем верне пријатеље како би се дружила с њима. Можда ћу се једног дана школовати у Русији.

Изложба цртежа кинеске деце биће отворена у Москви до 5. августа. У току недеље аутори слика ће се дружити с руским вршњацима и заједно ће радити на отвореном, слушаће предавања у студијима и музејима.