Деда Мразе, поклони ми дрон!

06-01-2015 10:38:15 | | Глас Русије, фото: East News/ vostok.rs |


Ове године америчка деца су засула Санта Клауса врло необичним молбама. Она скоро романтична времена када су дечаци сањали о ватрогасним колима, а девојчице о новој лутки, остала су у прошлости.

Данас сви траже дронове.

А шта ту има страшно ако мама има право на усисивач који се сам шета по стану, затим мирно стаје у издвојени угао и чак може да вози на себи мачка који је због тога постао звезда Интернета. И ако тата има право на најновији Ајфон који може да одговори на сва питања која ти падну на памет, од цене базена (није да тата има за њега паре, али ипак...) па до маршуте у модерни бар... Дечак или технички поткована девојчица тада никако не могу без дрона!

Сматрам да ако се пропелер правилно направи, тчаније ако се направи од ланене тканине и поре тканине уморе у штирак, а механизам брзо окрете пропелер, уређај ће се подићи у ваздух – гласе белешке Леонарда да Винчија из 1470. године. Направи тако да арматура наведеног платна буде направљена од танких дугих цеви. Може се направити мали модел од папира чија оса – од танког листа гвожђа, ако се заврти и пусти, може да покрене пропелер. Овај пројекат се често разматра као претеча хеликоптера, мада он се у пуној мери може уврстити у дронове! Ми смо, наравно, далеко отишли од технологија италијанског генија који је помало претекао своје време, мада још нисмо ни близу таксијима који слободно лете ваздухом као у чувеном Петом елементу. Мораћемо још да сачекамо...

У сваком случају, будућност постаје све ближа, и чинило би се, најфантастичнији проналасци постепено попчињу да пуне наш свакодневни живот. 3Д принтер већ је постао део свакодневице: на њему праве суперлаке протезе, торте и чак и оружје...

Између осталог, зашто сваки проналазак пре или касније клизи у страну војне индустрије? Тако је у новембру ове године Француска била озбиљно уплашена: над већином француских нуклеарних централа пролетели су дронови. При томе страх је био још јачи зато што су акције оператера деловале координисано. Како се испоставило, радило се уређајима скоро домаће намене који се не одликују великим размерама и носивошћу. Што је изазвало следеће питање: да ли ове беспилотне летелице представљају опасност по нуклеарну безбедност Француске?

Кинески посластичар је хтео да помоћу дронова организује доставу торти. Али одбили су га. Из разлога националне безбедности. Компанија Амазон је пре година дана објавила да покреће програм Амазон Прајм Ер за доставу наруџбина који, како каже руководство, може да почне да ради за 4-5 година у зависности од тока испитивања његове безбедностии одобрења ваздухопловне инстанце која за сада забрањује сва комерцијална кретања дронова по територији САД. Ипак обични људи, одрасли и деца, са радошћу се хватају новог извора забаве.

Оксана Бобрович,